Michel de Ghelderode: Škola šašků

3. duben 2018

24. 5. 1999 byla v brněnském Divadle Husa na provázku v české premiéře uvedena hra belgického dramatika Michela de Ghelderode Škola šašků. Byla poslední režií legendy českého a slovenského divadla Petera Scherhaufera. Rozhlasová verze se v režii J. A. Pitínského pokouší zachovat temnou sílu inscenace, v níž se ve vynikající formě představil Pavel Zatloukal jako Rytíř Folial, Mistr šašků. Poslouchejte on-line do 9. dubna 2018.

Školou šašků se rozloučil s divadlem Peter Scherhaufer, jeden z našich – totiž československých – nejvýznamnějších režisérů posledních desetiletí. Následoval příkladu autora. Byl však důslednější než Michel de Ghelderode, který tím kusem jen vědomě skončil se psaním pro divadlo. Peter Scherhaufer, několik let těžce nemocný, zemřel měsíc po květnové premiéře. Rozloučil se tak hrou o králi všech bláznů Folialovi, který děti, jež mají být jako lidské zmetky zahubeny, bere za své a učí je šaškovskému řemeslu. Rozuměj: učí je jak přežít, jak vzdorovat krutosti… jak i v situaci, která se zdá být beznadějná, získat sílu.
Karel Král (k uvedení na Mezinárodním festivalu Divadlo v Plzni 1999)

Michel de Ghelderode (1898–1962) – vlastním jménem Adhémar-Adolphe Louis Martens, belgický vlámský spisovatel a dramatik píšící francouzsky. K jeho nejznámějším hrám patří Escorial, Smrt doktora Fausta, Barabáš, Pantagleize, Balada o velkém kostlivci, Sir Halewyn, O ďáblovi, který sliboval hory doly, Maškary z Ostende aj.

Milovník veselic, šerosvitu, temných opuštěných zákoutí ve starých vlámských městech, zchátralých paláců a bývalé nádhery, poutí a masopustů, masek a karnevalů; autor s mimořádně vyvinutým smyslem pro mystiku, tajemno a čáry, avšak zároveň bytostný katolík.

Ghelderode, to je diamant, uzavírající náhrdelník básníků, který má Belgie kolem krku. Tento černý diamant vrhá kruté i vznešené záblesky. Zraňují jen malé duše. Ostatní oslňují.
Jean Cocteau

Za svou celoživotní práci byl v roce 1962 navržen na Nobelovu cenu.

Osoby a obsazení: Rytíř Folial, Mistr šašků (Pavel Zatloukal), Galgüt, školní sluha (Roman Slovák), šaškové: Bifrons (Radim Fiala), Horrir (Michal Bumbálek), Mascaron (Tomáš Sýkora), Carlin (Eva Vrbková), Parador (Kateřina Šudáková), Serlap (Gabriela Ježková), Moscul (Jan Leflík), vypravěč (Vladimír Hauser)

Překladatelé: Hubert Krejčí a Mario Stretti
Rozhlasová úprava: Radan Koryčanský
Rozhlasová dramaturgie: Marek Horoščák
Hudba: Miloš Štědroň ml.
Hudební spolupráce: Karel Albrecht
Divadelní režie: Peter Scherhaufer
Rozhlasová režie: Jan Antonín Pitínský
Zvukový mistr: Josef Daněk
Natočeno v Českém rozhlase Brno v roce 2002.

autor: Marek Horoščák
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.