MFF Karlovy Vary: Wrestler a Černej Dynamit

6. červenec 2009

Během filmového svátku v lázeňském městě si tvůrci pochvalují poklidnou atmosféru, kterou na jiném festivalu prestižní kategorie A nenacházejí. Především mladší diváci jejich díla vítají vlídným potleskem, a tak není divu, že se sami autoři leckdy nechávají vyburcovat k zajímavým výkonům.

Když v neděli 5. 7. přišel producent Scott Franklin sdělit několik slov k filmu Wrestler, ještě vůbec netušil, co si pro něho uvádějící Saša Michailidis připravil. Nejdříve zaznělo několik obligátních slov k filmu s Mickey Rourkem v roli bývalého wrestlingového šampiona. Pak bylo návštěvníkům v sále sděleno, že Scott Franklin ztvárnil drobné roličky ve všech dlouhometrážních dílech Darrena Aronofského (Pi, Requiem za sen, Fontána), "...a tak požádáme o jejich přehrání". Velký sál hotelu Thermal samozřejmě vybuchl nadšením. Americkému producentovi nezbylo nic jiného, než se na pár vět z každého díla rozpomenout a v improvizovaných podmínkách je prezentovat. Dle jeho úsměvu se dá předpokládat, že ho tato netradiční vložka potěšila stejně jako všechny přítomné.

Diváci poté viděli emocemi nabitý kousek, který se diametrálně odlišuje od předešlé tvorby fascinujícího Aronofského. Wrestler je realistickým dramatem plným smutku, bídy a melancholie nad zašlou slávou. I přes poměrně tuctovou základní kostru příběh dojme a se stárnoucím chlapem, který nenachází místo v běžné společnosti, protože zná jenom ring vymezený provazy, budete soucítit. (Wrestler jde do běžné distribuce již tento čtvrtek 9. 7.)

Do tuzemských kin by se měl dostat i Černej Dynamit režiséra Scotta Sanderse, který osobně přijel svůj titul uvést. Prý se jednalo o jeho vůbec první cestu mimo Ameriku, takže si Karlovy Vary připsaly další drobný primát. Publiku přeříkal komentář z traileru a nechal parodickou poctu žánru blaxploitation hovořit samu za sebe.

A ona hovořila tak, že se smích rozléhal i přes zavřené dveře. Černej Dynamit si utahuje z nejednoho klišé, ale nemusíte být zběhlí ve filmech jako Shaft nebo Sweet Sweetback's Baad Asssss Song. Během pár minut každý odhalí, jaké jsou základní stylové prvky těchto snímků, tudíž se satirické odkazy stanou snadno pochopitelnými. "Dramatické" nájezdy na tváře herců, epesní hlášky a decentní stylizace dělají z Černýho Dynamita solidní zábavu, která zafunguje tím spíš, když ji sledujete s přáteli.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
- Čtvrtý den na filmovém festivalu v Karlových Varech
Křišťálový globus za mimořádný umělecký výkon si z velkého sálu hotelu Thermal odnesla světoznámá francouzská herečka Isabelle Huppertová.
- Na MFF v Karlových Varech se naplno rozbíhají filmové projekce
- Host Radiožurnálu: Ivan Zachariáš
- Host Radiožurnálu: Miloš Forman

Isabelle Huppertová jako mediálně žádaná celebrita

SPECIÁL: FILMŽURNÁL 2009

autor: Martin Čuřík
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.