Metamorfózy klarinetu. Rozhovor s Annou Paulovou o jejím debutovém albu

24. září 2024

Klarinetistka Anna Paulová natočila pro Český rozhlas v roce 2023 debutové album Clarinet Metamorphoses – Metamorfózy klarinetu, a to společně se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a dirigentem Tomášem Braunerem. U vydavatelství Radioservis vyšlo album letos digitálně a tato naše vynikající mladá interpretka na něm představuje skladby různých stylových období, které hraje na různé druhy klarinetů.

cover CD Anna Paulová Clarinet Metamorphoses

V rozhovoru si s Annou Paulovou povídáme o její cestě k nástroji klarinetu. Také o jeho stavbě, historii, druzích a hudební literatuře. Jako laureátka mnoha významných soutěží mi prozradila, která pro ni byla ta nejdůležitější. Představuje svou koncertní spolupráci s řadou umělců i hudebních těles. V pořadu vypráví také poutavě o skladbách, které na albu nahrála. A tak si v pořadu společně poslechneme Mozartův slavný Koncert pro klarinet a orchestr A dur, K 622, který přednáší na basetový klarinet. Dále zazní na B klarinet Debussyho půvabná Premiere Rapsodie pro klarinet a orchestr a na A klarinet Koncert pro klarinet a orchestr, op. 57 dánského autora Carla Nielsena. Dále uslyšíme i část zvanou Horský pták ze Tří studií pro sólový klarinet českého autora Karla Husy a ukázku ze Sonatiny pro klarinet a klavír od Bohuslava Martinů.

Anna Paulová také v září 2024 úspěšně obhájila disertační práci na téma: Jiří Hlaváč v kontextu národní a mezinárodní klarinetové školy a uzavřela tak doktorským diplomem své studium na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.