Meky Žbirka dobývá USA

26. duben 2005

Miroslav Žbirka absolvoval svůj první koncert ve Spojených státech. USA navštívil zpěvák na pozvání české krajanské obce, a 9. dubna rozezpívaly tóny jeho hudby sál Martina Luthera Kinga v New Yorku.

Navzdory tomu, že nejpopulárnější slovenský zpěvák navštívil USA již několikrát, neměl doposud příležitost si tam zahrát. Příležitost se mu naskytla až letos na jaře, kdy zpěvák přijal pozvání od českého krajana Jiřího Suchánka, majitele věhlasné newyorské restaurace "Zlatá Praha", který již dlouhá léta organizuje vystoupení českých a slovenských umělců ve Spojených státech a v Kanadě.

Žbirkův koncert v sále Martina Luthera Kinga

Meky v sále Martina Luthera Kinga zahrál dvaadvacet písní ze všech období své umělecké tvorby, včetně hitů Atlantída, Co bolí, to přebolí, Milionkrát, Denisa, Bezchybná, Biely kvet a mnoho dalších. Meky se k repertoáru vyjádřil: "Musel jsem zalovit v paměti, protože někdo toužil slyšet písničky z 80. let, jiní zase z Československa odešli v 90. letech a pamatují si jiné."

V rozhovoru pro ČTK dále řekl: "Je to takový zvláštní pocit hrát v New Yorku, je to pro mě úplně nové. Nejde jen o nějaký koncert jako v Pardubicích nebo ve Zvolenu. Pro toto publikum to znamená něco víc, připomínáme jim pomocí písniček domovinu a možná i nějaké zážitky, které se váží k minulosti."

Miroslav Žbirka

Po návratu z USA čeká Mekyho sezóna hudebních festivalů, kterou zahájí účinkováním v Praze v Bohnicích na festivalu Mezi ploty (28.- 29. května), dále pak na Rock for people v Českém Brodě (1.- 3. července), následuje Colours of Ostrava (8.- 10. července) a festival Pohoda ve slovenském Trenčíně (15. - 16. července). Na podzim se potom chystá na vydání nové desky, na níž by se měl kromě obvyklých spolupracovníků podílet i český hudebník David Koller.

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.