MARTY EHRLICH

2. duben 2002

SOBOTA 6. DUBNA 23:00. Jazzové kraje protneme s Marty Ehrlichem - nejšílenějším dechovým multiinstrumentalistou po Ericu Dolphym - a Milošem Latislavem, který pořad uvádí.

Marty Ehrlich se narodil ve městě St. Paul (Minnesota) v roce 1955. Začal hrát na klarinet v Louisville (Kentucky). Žádný z jeho rodičů nebyl hudebníkem, ale přesto byl jeho domov plný hudby, slýchal klasiku i židovskou hudbu. Po přestěhování do St. Louis - v deseti letech - začal studovat klarinet se členy St. Louis Symphony Orchestra a začal hrát na saxofon. Jako teenager se dal dohromady s bandou básníků a hudebníků, kteří se snažili přeorat jazyk improvizované hudby a rozšířit její možnosti. Zářivou inspirací byla v této době tvorba skupiny Black Artist Group (BAG). Ehlich často vystupoval v rozhlase a na koncertech s kapelou The Human Arts Ensemble; spolupráce vyvrcholila nahrávkou alba Under the Sun (Arista/Freedom).

00057978.jpeg

Ehrlich studoval od roku 1973 New England Conservatory of Music v Bostonu pod vedením učitelů George Russella, Jaki Byarda, Joe Maneriho, Josepha Allarda, Rana Blaka a Gunthera Schullera (president NEC). Po příchodu do New Yorku (1978) účinkoval na emancipující se New Jazz scéně, jejíž mnozí umělci přišli ze Středozápadu. V roce 1979 odehrál 30 koncertů ve Village Vanguard s Living Time Orchestra George Russella a s Chico Hamiltonem. Evropu procestoval s Creative Music Orchestra Anthony Braxtona a se skupinou Human Arts Ensemble, což ho přivedlo ke spolupráci s Leroy Jenkinsem, Muhal Richard Abramsem a saxofonistou Juliem Hemphillem. O této doby Ehrlichovo renomé spoluhráče stoupalo strmě vzhůru, spolupracoval se špičkovými umělci a skupinami zvučných jmen, za všechny jmenujme: Ray Anderson, Tim Berne, Jaki Byard, John Carter, Anthony Davis, Jack DeJohnette, Mark Dresser, James Emery, Peter Erskine, Michael Formanek, Don Grolnick, George Gruntz, Jerome Harris, Andrew Hill, Robin Holcomb, Oliver Lake, Myra Melford, Butch Morris, James Newton, Mike Nock, Mario Pavone, Ken Peplowski, Bobby Previte, Wadada Leo Smith, a John Zorn. S těmito hudebníky nahrál téměř stovku kompaktních disků.

00057977.gif
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka