Martinická bible a její cesta z XV. do XXI. století

26. duben 2006

Latinská bible zvaná Martinická, uchovávaná v Knihovně Akademie věd České republiky, byla zapůjčena od 19. září 2005 do 3. ledna 2006 Metropolitnímu muzeu v New Yorku pro výstavu Prague, The Crown of Bohemia 1347-1437 a od 16. února 2006 do 21. května 2006 je na Pražském hradě exponátem výstavy Karel IV. - císař z Boží milosti.

Odborná literatura považuje tento rukopis za jeden z nejlepších a nejzajímavějších přepisů bible českého původu první poloviny 15. století, a to jak po stránce výtvarné, tak i textové. Jde o latinský text, psaný ve dvou sloupcích o 51 řádcích na 434 pergamenových listech (350 x 240 mm) a doprovázený 55 kaligrafickými a 108 malovanými iniciálami. Pět z nich je figurálních. Vzhledem k tomu, že vznik bible je datován do 30. let 15. století, jde o nejstarší zobrazení mistra Jana Husa, namalované a dochované v českém prostředí. Výjimečná je bible vyobrazením mistra Jana Husa na hořící hranici u iniciály se Stvořením světa. Mistr Jan Hus je zobrazen bezvousý, v košili a s výsměšnou čepicí, v souladu s tím, jak vylíčil jeho poslední chvíle Petr z Mladoňovic.

Martinická bible je nejcennějším dokumentem v celém historickém knižním fondu Knihovny AV ČR. V roce 1967, když Martinickou bibli zakoupila tehdejší Základní knihovna ČSAV, měl rukopis koženou vazbu, považovanou za původní, s výjimkou hřbetní části, která byla v blíže neurčitelné moderní době opravena. V roce 2004 studoval vazbu bible restaurátor pan Jiří Vnouček a vyslovil mínění, že jde o velmi šetrnou převazbu z konce 15. století, kterou byla pravděpodobně nahrazena první, tedy skutečně původní vazba, provedená po dokončení rukopisu.

Martinická bible

Akademická rada AV ČR v roce 2003 rozhodla o zapůjčení bible na výstavu do New Yorku a podmínila svůj souhlas doporučením, aby bible byla před odvezením kompletně digitalizována a pořízeno rukodělné faksimile strany s iniciálou doprovázenou vyobrazením mistra Jana Husa, případně i dalších významných stran. Vytvoření faksimile bylo zadáno restaurátorovi panu Davidu Frankovi, vazbu faksimile provedla paní Jarmila Franková.

Před prestižní výstavou v Metropolitním muzeu v New Yorku byla Martinická bible vystavena pouze jednou. Zpřístupňování vzácných knižní památek veřejnosti, aniž by je to nenávratně poškodilo, není jednoduché. V zásadě je možné jen jejich krátkodobé vystavení při maximálně korigovaném výstavním režimu a kontrole prostředí ve speciálních výstavních vitrínách. Jinou možností, která má ovšem i své odpůrce, je vyrobení kvalitní kopie s použitím původních materiálů a historických iluminačních technik. Pokud je taková kopie vybrané dvoustrany s maketou knižního bloku anebo kopie listiny s pečetěmi zdařilá, ani odborník bez přímé konfrontace s originálem nepozná, že jde o kopii. Odpor proti prezentaci těchto kopií potom spočívá pouze ve filozofické úrovni.

Martinickou bibli převedla do kompletní digitální podoby v roce 2003 firma Albertina Icome Beroun, s. r. o. (www.memoria.cz).

autor: Akademie věd ČR
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.