Martina Trchová: Holobyt

17. srpen 2016

Své pop jazzové písničky uvádí svébytná skladatelka, textařka a zpěvačka Martina Trchová na svém novém albu s názvem Holobyt. Pojmenování alba pro ni neznamená úpadek a konečnou, naopak. Holobyt vnímá jako východisko k novým začátkům.

Kdo zná repertoár Martiny Trchové, ví, že umí vytvořit nápadité písničky s příběhem a poodhalit v nich citlivá zákoutí našich duší. Svými písničkami dovede pohladit, poškádlit, vykouzlit úsměv. Vděčnou inspirací je pro ni Praha a je tomu tak i na albu Holobyt. Jedna její písnička se odehrává na smíchovském balkóně, jiné v Holešovicích, na Maninách anebo v kuchyni či v ložnici. A protože Martina ráda cestuje, svůj „místopis“ rozšířila a přivádí nás do stepí Kazachstánu či do Himalájí.

03687164.jpeg

Kdo si písničky Martiny Trchové oblíbil, může si je vychutnat živě, třeba na jejím koncertě uspořádaném spolu s triem v rámci festivalu Ozvěny prázdnin a jeho dějištěm je hrad Orlík nad Humpolcem.

Martina Trchová se už delší dobu snaží vymanit ze škatulky „písničkářka“, cituji: „věřím, že si tenhle projekt najde cestu k širšímu publiku, protože se nám podařilo najít pro písně kabát, který je energičtější a hudebně barevnější“. Album Holobyt natočila se svým Triem – kytaristou Patrikem Henelem, basistou Radomírem Polívkou a Petrem Chloubou, hráčem na bicí a perkuse. Martinu a Trio ve studiu ještě podpořilo trio hostů - Bharata Rajnošek hrající na dechové nástroje, akordeonista Mário Bihári a pianista Radek Kašpar.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Strach, Tiché bubnování, Vidličky a nože, Ať se na nic neptám.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio