Martin Kasík: Chopin

21. prosinec 2002

Mladý pianista Martin Kasík, vítěz řady mezinárodních interpretačních soutěží, přichází s novým albem věnovaným tentokrát pouze Fryderyku Chopinovi.

Kasík debutoval interpretací děl Schumannových a Rachmaninových, poté následoval výběr ze skladeb autorů 20. století - Bartóka, Fišera, Janáčka a Slavického.

Klavírista Martin Kasík

S Chopinem je spojen i jeden z prvních Kasíkových mezinárodních úspěchů, vítězství v chopinovské soutěži v Mariánských Lázních. Kasík, který se právě intenzivně připravuje na svůj debut s Českou filharmonií a na zájezd do Japonska, má s chopinovskými nahrávkami úspěch i v zahraničí. "Široké gesto, nikdy ne mechanická virtuozita, elegantní fráze, dokonalé soustředění, originální vyprávění bez jakýchkoliv excesů. Bezprostřednost, se kterou oslovuje, Kasíkova citlivost, čitelná ve velmi krásném Nokturnu a vynikajících mazurkách, rovněž dokazuje výjimečnost české klavírní školy, která produkuje ohromné interprety," píše o jeho podání Chopina francouzská hudební revue 9R.

autor: (ap)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.