Martin Brunner, jazzový klavírista a skladatel

16. červenec 2015

Martin Brunner, jazzový klavírista a skladatel z Hradce Králové. Hudbě se věnuje už od dětství a navazuje tak na rodinnou tradici, protože jeho tatínek, také Martin, je známý jazzový flétnista.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Martin Brunner vystudoval klasický klavír na Konzervatoři v Pardubicích u prof. Martina Hršela, pak nastoupil ke studiu skladby na Konzervatoři Jaroslava Ježka k jazzovému klavíristovi a skladateli Karlu Růžičkovi. Studoval také aranžování u pianisty a bandleadera Milana Svobody a jazzovou interpretaci u pianisty Mateje Benka. Jeho hlavní činností (klavírní i skladatelskou) je tvorba pro vlastní kapelu Martin Brunner Trio, se kterou již vystupoval na mnoha koncertech a festivalech (Bohemia Jazz Fest, JazzFest Brno, Jazz Goes To Town, Jazz na Hradě, Slánské jazzové dny, Prague Proms, Jazz festival Polička, Jazzinec Trutnov, Prague Jazz Week,...) a je možné ji pravidelně slyšet ve známých pražských jazzklubech. Vydal tři autorská CD.

Svoji práci obohacuje také zajímavými projekty. Příkladem je třeba spojení tria se smyčcovým kvartetem - Martin Brunner Trio & Epoque Quartet: Morning Walks. Jde o cyklus skladeb komponovaných přímo pro toto obsazení. Také napsal komorní skladbu pro klasické duo housle/kytara, konkrétně pro Duo Teres, které bylo letos na jaře také hostem vltavské Telefonotéky.

Spolupracuje se zpěvačkou Vladimírou Krčkovou, pro kterou zkomponoval písně na její anglické básně. V současné době se Martin Brunner věnuje skládání pro "Prague SIx": tvůrcem myšlenky a organizátorem je trumpetistka a skladatelka Štěpánka Balcarová, která spojila šest současných jazzových muzikantů a skladatelů k vytvoření obsáhlého programu pro jazzový orchestr Concept Art Orchestra. Skladby zazněly na sérii koncertů, které zaznamenal i Český rozhlas, byly součástí programu EBU.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio