Markéta Magidová: Překlapy a přehmaty

4. červen 2019

Co všechno se dá podřídit systému? Odkud se bere touha po dokonalosti a jak se rodí chyby? Tři uchazečky o práci se ocitají v zajetí korporátní struktury a pokoušejí se komunikovat v rámci jejích pevně stanovených pravidel. Ovšem s všudypřítomnou skutečností lidské chyby, která se v jistou chvíli může stát v odosobněném světě tím nejživotnějším momentem. Originální zvukovou cestu jedním výběrovým řízením poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Autorka námětu a rozhlasového scénáře Markéta Magidová tu sleduje tři ženy, které se ucházejí o prestižní post ve výběrovém řízení a jejich úsilí přibližuje skrze e-mailovou korespondenci. Ta je tu nejen prostředkem k dorozumívání, ale také prostorem pro nepozornost a chyby – překlepy. V běžném sdělení už je téměř nevnímáme, přesto mají moc odpoutat nás na okamžik od významu slov a nahlédnout naši komunikaci z jiné perspektivy.

Námět vznikl na půdorysu autorčina původního projektu, v němž tuto virtuální komunikaci přetavila jednak do literární podoby, jednak do scénického a filmového tvaru. Už na tomto formátu pracovala se skladatelem Matoušem Hejlem a podobně tomu bylo i u rozhlasové verze, kde oba tvůrce doplňuje právě česko-německá režisérka a dramatička, kmenová režisérka pražského Studia hrdinů, Katharina Schmitt, zvukový designér Ladislav Železný a dramaturgyně Klára Novotná.

Vydejte se na rozhlasovou pouť výběrovým řízením po nejistých trasách nadnárodní společnosti Photon actus společně s herci Danielou Kolářovou, Lucií Trmíkovou, Ivanou Uhlířovou, Irenou Kristekovou, Janem Holíkem, Martinem Fingerem a Jiřím Panznerem.

Osoby a obsazení: Alena Ogara (Daniela Kolářová), Naomi Novak (Ivana Uhlířová), Eva Demelová (Martin Finger), Zita Kambrová (Lucie Trmíková), M1 (Jiří Panzner), M2 (Jan Holík) a M3 (Irena Kristeková)

Hudba: Matouš Hejl
Dramaturgie: Klára Novotná
Režie: Katharina Schmitt

Natočeno v roce 2016.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.