Mariňák

30. březen 2006

"Tohle je moje puška. Existuje hodně takových, ale tahle je moje. Bez pušky neznamenám nic. Beze mě má puška neznamená nic." Zatím nebylo mnoho filmů, které by se pokusily kriticky reflektovat válku v Perském zálivu, o to víc pak potěší jedna z prvních vlaštovek od režiséra Americké krásy a Road to perdition Sama Mendese.

Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal) je mariňák nováček, který se přihlásil do armády jako dobrovolník částečně z naivního patriotismu a částečně kvůli zachování rodinné tradice. Má představu, že armáda dodá jeho životu pevný řád, že mu jasně vytyčí cíl, ukáže nepřítele, vetkne do ruky zbraň a řekne: "Jdi a znič ho." A armáda to skutečně udělá. Tvrdý výcvik, neustálý dril spojený s naléváním frázovitých pouček do hlavy, nové sociální prostředí, postavené na chlapáctví, cynismu a skrývání citů, a to vše zaměřené na jediný cíl. Zničit nepřítele. Voják, který zabije nepřítele, je úspěšný voják.

Z filmu Mariňák

Sam Mendes natočil Mariňáka z pohledu obyčejného brance Swoffa. Procházíme s ním postupně všemi peripetiemi vojenského života, sdílíme jeho nenávist, jeho osamělost a skrze tento intimní pohled najednou rozumíme tomu, jak se z obyčejného člověka najednou stává voják, jak ho nutnost někam patřit stmelí s ostatními branci. Jediné uznání se mu v tomto světě dostává za vzorné plnění vojenských povinností, a tak je prostě plní. A najednou přijde akce, válka v Perském zálivu, konečně bojové nasazení, na které se připravoval. Válka je ovšem pro vojína Swofforda i jeho kolegy jedna velká blamáž, žádná fronta, ale hlídání ropných vrtů ve spřátelené Saúdské Arábii. Nuda, šeď a neustálá frustrace plynoucí z vlastní zbytečnosti. Nikde žádný nepřítel, na kterého by šlo obrátit zbraň.

Je zajímavé sledovat, co dril udělá s normálními lidmi, někteří skutečně touží po tom někoho zastřelit, nalili jim do hlavy, že oni jsou ti dobří, že platí kdo s koho. Zmaření lidského života jim bylo podáno jako nutnost, povinnost. Každý z nich se navíc musí vypořádat s vlastními problémy, s odloučením od svých blízkých, s podezřívavostí, s nudou. Řečeno Swoffordovými slovy: "Proti nudě a samotě se u maríny používaly doporučené techniky. Masturbace. Neustálé čtení těch samých dopisů z domova. Čištění zbraně. Další masturbace. Předrátování walkmana. Hádky týkající se víry a smyslu života. Detailní diskuze o všech ženách, které kdy kdo ojel. Debatování o rozdílech, třeba mezi Kubáncem a Mexičanem. Nebo mezi harleyem a hondou. Mezi masturbací levou a pravou rukou. Studování objednávkového katalogu filipínských žen. Další masturbace..."

Z filmu Mariňák

Mariňák není žádný klasický válečný film, nejsou v něm divoké přestřelky létající kulky, padající bomby. Nejničivější bitvy se tu odehrávají v nitru každého vojáka. Swofford, zpočátku naivní mladíček toužící plnit svou povinnost, v průběhu filmu prochází značnou přeměnou, kde se přes rezignaci, švejkování a agresi dostane až na pokraj psychického zhroucení. Jake Gyllenhaal předvedl výkon hodný Oscara. Rovněž zazářil i Jamie Fox v roli seržanta Sykese, poměrně prostého chlapa, který přijal armádu za svou rodinu.

Sam Mendes po příběhu chlapa, jenž našel krásu i ve všedních věcech života, nabízí pohled na válku, jak ji neznáme, na válku zraňující, aniž by zasáhla, na to, že zranění, která si z ní odnesete, nemusí být jen od kulky. Je to film nabízející spoustu látky k zamyšlení a stojí za to ho vidět. Milovníky stříleček bych ovšem rád varoval: "Nenechte se zmást názvem a plakátem- Mariňák klame tělem."

Z filmu Mariňák

Související odkazy: oficiální stránky filmu, distributor v ČR

Mariňák (Jarhead) USA, 2005
Režie: Sam Mendes; scénář: William Broyles Jr.; knižní předloha: Anthony Swofford; produkce: Bobby Cohen, Lucy Fisher, Pippa Harris, Sam Mercer, Douglas Wick; hudba: Thomas Newman; kamera: Roger Deakins; střih: Walter Murch
Hrají: Jake Gyllenhaal (Anthony Swofford), Scott MacDonald (D. I. Fitch), Lo Ming (Ming Lo), Kevin Foster (Branded Marine), Peter Sarsgaard (Troy), Damion Poitier (Poitier), Riad Galayini (zdravotní sestra), Craig Coyne (pan Swofford za mlada), Katherine Randolph (paní Swoffordová za mlada)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.