Marie Blabolilová / Chůze lesem – zastavení

1. srpen 2011

O výstavě obrazů malířky a grafičky Marie Blabolilové „Chůze lesem – zastavení“ v Topičově salonu na Národní třídě v Praze už v Mozaice hovořila kurátorka Lucie Šiklová.

Dnes dáme slovo autorce – Marii Blabolilové, která je více než obrazy známá svými grafikami, zpracovávanými technikou čárového leptu. Zachycuje na nich prostý a obyčejný svět kolem sebe – pohledy z okna do dvora smíchovského ateliéru, krajiny s kopci a lesy, déšť, sněžení, mlhu i tichá zátiší nalezená v koutech bytu či ateliéru.

Od roku 1984 se Marie Blabolilová začíná vracet zpět k malbě a stejně jako v grafice je i její malířská tvorba od začátku „...nezávislá, svébytná, charakteristická osobitým, nesentimentálním přesným a přece citlivým viděním světa a svéráznými uměleckými přístupy, jako je využití rastru a s ním souvisejícího linolea a techniky malířského válečku“. Karel Oujezdský se nejprve zeptal čím se dnes cítí být víc, zda grafičkou nebo malířkou.

Výstavu Marie Blabolilové „Chůze lesem – zastavení“ si můžete v Topičově salonu na Národní 9 v Praze prohlédnout do 19. srpna.

Spustit audio