Desátý ročník Open House Praha je tu! Už tento víkend se veřejnosti otevře přes 100 budov a prostorů

15. květen 2024

Pokud ještě nemáte program na tento víkend, možná to teď změníme. Už od pondělí totiž po celé Praze probíhá jubilejní desátý ročník festivalu otevřených budov Open House Praha, který o tomto víkendu otevře 115 běžně nepřístupných budov a prostorů. Víte, kde byste našli jednu z nejstarších saun v Praze? Nebo co v Praze postavil autor Ještědu Karel Hubáček? I na to jsme se zeptali manažerky komunikace OH Praha Michaely Pánkové.

Čtěte také

„Letos jsme připravili pro návštěvníky speciální festivalovou aplikaci do mobilu, ve které se budeme snažit sbírat informace z terénu a aktualizovat délku čekání a délku prohlídek. To se totiž v průběhu víkendu mění, takže aby měli lidé dopředu představu a mohli se rozhodnout, kam se vypraví,“ říká Michaela Pánková a dodává: „Já bych osobně doporučila, aby si vybrali třeba i nějakou okrajovou pražskou část. Letos otevíráme budovy na Praze 5 v Radlicích, v Jinonicích. Anebo zavítali do Suchdola, kde je nádherně zrekonstruovaný prostor zahrad se hřbitovem a úžasný prostor komunitního centra na Brandejsově statku. Takže nehnali se nutně po všech budovách, vybrali si třeba nějakou lokalitu, kterou neznají a udělali si hezkou procházku.“

Restaurace zimního stadionu Štvanice, klub Fuchs2

Jak konkrétně téma letošního ročníku, kterým je přístupnost a inkluze, propisuje do programu? Které budovy se tradičně těší při Open House největšímu návštěvnickému zájmu? A které budovy budou letos zpřístupněné úplně poprvé? Poslechněte si celý rozhovor s Michaelou Pánkovou. 

autor: nav
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.