Marek Toman: Mezi obočími

29. prosinec 2020

Povídka současného českého prozaika a básníka. Natočeno v roce 2014. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Autor: Marek Toman
Čte: Karel Vlček
Připravili: Jaroslav Kodeš, Marie Nováková

Povídka Mezi obočími je svého druhu milostným příběhem, v němž důležitou roli hraje nejen tvar obočí, ale i drobná vada pleti. Patří mezi Povídky pro ADRU, které psali čeští spisovatelé na podporu humanitárních projektů této organizace. Povídky vycházely v literární příloze Salón deníku Právo a dočkaly se i knižního vydání pod názvem Miliónový časy.

Básník a prozaik Marek Toman se narodil 24. června 1967 v Praze. Po studiu filozofie na Filozofické fakultě UK v Praze pracoval v letech 1992-1997 v literární redakci Českého rozhlasu a od roku 1998 působí na Ministerstvu zahraničních věcí ČR. Jeho poslední román Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese se znovu dotýká tématu pražských židů (dříve už v knize pro děti Můj Golem). V románu Veliká novina o hrozném mordu se obrací tentokrát na sklonek 17. století; zvlášť zaostřuje na velmi napjaté vztahy mezi pražskou židovskou obcí a majoritním křesťanstvem.

autoři: Marie Nováková , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.