Marek Kozák, klavírista

8. prosinec 2015

Klavírista Marek Kozák se probojoval mezi nejlepších dvacet uchazečů o laureátské tituly letošní 17. Mezinárodní Chopinovy klavírní soutěže ve Varšavě.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Z téměř pětiset uchazečů byl vybrán na základě nahrávky do samotné soutěže, podobně jako teprve patnáctiletá Natalie Schwamová, žačka Františka Malého na Hudební škole hlavního města Prahy, a postoupil tu až do třetího kola. K dispozici máme autentické nahrávky jeho soutěžních vystoupení.

Jaké to tam bylo? Jaká je dosavadní umělecká dráha absolventa Janáčkovy konzervatoře v Ostravě v klavírní třídě Moniky Tugendliebové ( s kterou jsme hovořili alespoň telefonicky) a studenta AMU u Ivana Klánského?

Marek Kozák hraje na klavír od čtyř let, později také docházel na hodiny varhan a kompozice. V patnácti byl přijat na Janáčkovu konzervatoř v Ostravě do klavírní třídy Moniky Tugendliebové a do varhanní třídy Martiny Zelové. Chopinova soutěž není jeho první úspěšně zvládnuté klání - v roce 2010 získal 1. cenu na soutěžní přehlídce konzervatoří v Pardubicích.

O rok později získal čestné uznání a zvláštní cenu za provedení skladby L. van Beethovena na Mezinárodní soutěži Beethovenův Hradec a 1. cenu, zvláštní ocenění za provedení skladby F. Liszta a titul absolutního vítěze na Brněnské klavírní soutěži. Zřetelně se profiluje jako Chopinovský interpret: k jeho posledním úspěchům patří vítězství na mezinárodní soutěži Fryderyka Chopina v Mariánských Lázních a třetí cena na prestižní mezinárodní soutěži v Darmstadtu, která nese také jméno tohoto polského skladatele. Kromě toho vyhrál i na Mezinárodní klavírní soutěži Bedřicha Smetany v Plzni, kde navíc získal cenu za nejlepší interpretaci Smetanových skladeb.

Už se také začíná uplatňovat významně v koncertním životě. Jako sólista vystoupil s Moravskou filharmonií Olomouc, s Janáčkovou filharmonií Ostrava a s Brněnskou filharmonií. A chystá se na soutěž Pražského jara, která je v roce 2016 věnována klavíru.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio