Malířské dílo od jedničky do 5 607 249

16. leden 2015

Současné polské umění se dostává do popředí zájmu sběratelů. Aukce, která ve Varšavě proběhla v posledních týdnech, zaznamenala nový rekord, když byl obraz Romana Opałki prodán za více než dva miliony zlotých.

Aukce, která se v Polsku konala ke konci loňského roku, potvrdila, že Roman Opałka patří k neoceňovanějším tvůrcům u našich severních sousedů. Vyvolávací cena jeho obrazu s názvem Detail 2890944-2910059 činila něco přes jeden a půl milionu zlotých. Výsledná částka, za kterou bylo dílo zakoupeno, ovšem byla o půl milionu vyšší, což je v historii aukcí na polském trhu s uměním nový rekord.

Roman Opałka, který žil v letech 1931-2011, se narodil ve Francii v polské rodině. Ta se sice po druhé světové válce vrátila do Polska, ale on se v sedmdesátých letech rozhodl odejít znovu do země galského kohouta. V Lodži a Varšavě ovšem vystudoval grafiku, litografii i výtvarné umění. Jeho doménou byl konceptualismus.

Život zasvětil malování čísel od nuly do nekonečna. Začínal v levém horním rohu a končil v pravém dolním. Každé nové plátno, které nazval detail, začínal počítáním od toho, kde skončil. Plátna měla stejný rozměr - 196 x 135 cm. Takovou velikost totiž měly dveře jeho ateliéru ve Varšavě. Nejdříve maloval bílá čísla na černém pozadí, to později změnil na šedé. A postupně ho zesvětloval. „Veškerá moje práce je jediná věc, popis od jedničky do nekonečna,“ říkával.

Celkem vytvořil na 80 takovýchto obrazů. Ten, který se prodal nedávno ve Varšavě, namaloval někdy uprostřed své kariéry. Jeho dílo bylo natolik výjimečné a nevšední, že na sebe strhl pozornost kritiků a sběratelů z celého světa. Získal řadu prestižních ocenění a jeho díla byla vystavována na mnoha mezinárodně významných expozicích. Poslední číslo, které namaloval, bylo 5 607 249.

Pokud jde o polské výtvarné umění, dosahuje rekordních hodnot už delší dobu. Dva si předloni na konto připsal Wojciech Fangor - spoluzakladatel polské školy plakátu, kterého média přirovnávají k velikánům, jakými byl třeba Pablo Picasso. Cena za jeho olejomalbu magických kruhů dosáhla přibližně 3,3 milionu korun. Jde o vůbec nejvyšší částku vydanou za dílo od žijícího polského malíře.

autor: Dagmar Langová
Spustit audio