Malbum

6. únor 2023

Debutová nahrávka zpěvačky Mirky Novak. Její zvláštností je, že nepracuje s běžnými slovy, ale využívá vlastní originální tvarosloví. Hodnocení připravil Milan Bátor.

(…) Poetické Malbum je v každém okamžiku překvapivé, kreativní a nevypočitatelné. Jakoby se právě před chvílí zrodilo z momentální improvizace. Možná proto nejsou některé věci dovedeny úplně do důsledků: týká se to absence délky jednotlivých skladeb i celkové stopáže nahrávky. Kosmetická záležitost, která je trochu nepraktická. Zajímavé je, že Mirka Novak Malbum psala původně jen sama pro sebe, bez vydavatelských ambicí. Můžeme s úlevou konstatovat, že má naštěstí kolem sebe ty správné lidi, jako Martin Pícha, Adam Pakosta, Miroslav Chyška a Igor Ochepovsky. Také díky jejich iniciativě se zrodilo zřejmě jedno z nejoriginálnějších českých alb loňského roku. Až někdy budete cítit, že váš hlas je unavený a zní omšele, poslechněte si Malbum. Pochopíte, že únava je pouze stav mysli a hlas je nástroj, který dokáže dělat zázraky. (…) 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.