Louskáček ze staré Anglie

27. prosinec 2004

Vánoční atmosféru na jeviště Národního divadla v Praze přináší tradiční titul - Louskáček. Choreograf Jurij Vamos jej uchopil jako "baletní pohádku plnou kouzel a snů" a opravdu, na jevišti se odvíjí půvabná podívaná plná působivých kulis a bizarních postaviček v pohádkových kostýmech.

Vamos (choreograf maďarského původu v současnosti působící v Düsseldorfu) pojal Louskáčka po svém. Upravil libreto, které obohatil o motivy povídky Charlese Dickense. Děj se odehrává na malebném zasněženém náměstíčku v Anglii 19. století. Klíčovou (a připsanou) postavou je lakomý lichvář Scroog, který propustí svého účetního, a tím zkazí vyhlídku na štědré Vánoce celé jeho rodině. Především dcerka Klára se musí rozloučit s vidinou vytoužené hračky - louskáčkem. Scroog ve svém mládeneckém doupěti usne a prožije hotové peklo. Straší jej zemřelý obchodní partner i skřítkové. Lichváře zachrání víla Vánoc a všechno jím způsobené příkoří napraví. Scroog se probouzí a zjišťuje, že vše byl jen sen. Přesto se změní, věnuje Kláře louskáčka a obdaruje i ostatní. Veselé a štědré Vánoce mohou začít.

Z baletu Louskáček

Inscenace je založena především na výpravnosti úspěšně balancující na křehké hranici kýče. Výsledek se naštěstí přiklání na stranu vkusu. Diváka překvapí i citlivá práce se světly, která vykouzlí ze Scroogova doupěte tajuplný prostor plný tušených obrysů, stínů a paprsků světla z ulice. Mohutné kulisy se pozvolna proměňují. Scroog i s postelí s nebesy "pluje" prostorem. To vše přispívá k pomalému tempu inscenace, jež v kombinaci s Čajkovského hudbou evokuje pohodu a klid Vánoc.

Z baletu Louskáček

Ve svěží Vamosově choreografii mohou diváci mimo jiné spatřit nové posily souboru. Adélu Pollertovou, která s Nicole Delacretaz alternuje roli malé Kláry, a Michala Štípu střídajícího se v roli Louskáčka s Jiřím Kodymem a Alexandrem Katsapovem. Naopak "ostřílené" opory souboru Zuzana Susová a Tereza Podařilová ztvárňují Klárku z lichvářova snu.

Inscenace je příjemným zpestřením vánočního času a jistě osloví děti i dospělé. Milou novinkou je i dětský program zpracovaný do podoby obrázkové knížky, která pomůže dětem orientovat se v představení. Louskáček je však na programu Národního divadlo pouze do konce prosince. (Naposledy zítra 28. 12. 2004 v 19 hodin! - pozn. red.)

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.