Lope de Vega: Dívka se džbánem. Klasický příběh lásky, nenávisti a pomsty se šťastným koncem

1. červen 2024

Dramaticky bohatý děj spojuje dějové linky Donny Marie, která pomstí vraždou urážku svého otce a musí prchnout do Madridu, a krásné madridské vdovy Donny Anny, o kterou se uchází dva šlechtici. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Přebásnil: František Hrubín
Osoby a obsazení: Don Diego (Vladimír Brabec), Fulgencio (Svatopluk Skládal), Don Bernardo (Vladimír Šmeral), Donna Maria, jeho dcera (Gabriela Vránová), Luisa, její dcera (Jana Andresíková), hrabě (Vladimír Ráž), Don Juan (Jan Přeučil), Martin, Juanův sluha (Zdeněk Kutil), Donna Anna (Vlasta Chramostová), Leonor, její komorná (Karolína Slunéčková), Juana (Daniela Šrajerová), Pedro (Václav Bouška), Lorenzo (Karel Richter), Bernard (Ladislav Trojan), žalářník (Jiří Suk), kupec (Jaroslav Raušer) a další
Dramaturgie: Karel Gissübel
Hudba: Bohumil Čipera
Režie: Oldřich Hoblík
Natočeno: 1969

Lope de Vega, plným jménem Lope Felix de Vega Carpio, byl jeden z nejslavnějších dramatiků všech dob. O generaci starší Cervantes ho nazval monstrem přírody. Nejspíš měl na mysli jak nepochopitelné kvantum jeho tvorby, tak pohnutý život, který by vydal na scénáře několika hollywoodských filmů.

V pěti letech mluvil latinsky a improvizoval verše. Studoval na univerzitě a nechal se najmout do armády, kde jako ucpávky do pušky používal papíry se svými verši. Sloužil mnoha šlechticům. Byl mnohokrát ženat, měl spoustu milenek, a to dokonce i poté, co přijal vysvěcení na kněze. Zplodil hodně dětí a některé z nich přežil. Na konci života se každý pátek bičoval. Zanechal po sobě bezpočet her, řadu poém a několik próz. Když zemřel, šel za jeho rakví celý Madrid.

My si jeho tvorbu připomeneme méně známou hrou Dívka se džbánem. Přebásnil ji František Hrubín a s herci Gabrielou Vránovou Vladimírem Rážem, Janem Přeučilem, Vlastou Chramostovou, Karolina Slunéčkovou a dalšími ji nastudoval v roce 1969 režisér Oldřich Hoblík.

Spustit audio

Související