Longital: Výprava/voyage

17. leden 2007

Je čas na Longital! Pokud vám jméno kapely nebude povědomé, nemusí to být úplně vaše chyba. Když dostanete ale nápovědu, že Longital je, stejně jako Dlhé diely, jedna z bratislavských čtvrtí, mohli byste se už zorientovat. Za oběma názvy stojí titíž lidé - tedy především slovenská partnerská muzikantská dvojice Shina a Salontay.

Změnu názvu z Dlhych dielů na libozvučnější Longital berme tedy jen jako praktický krok, PR rozhodnutí - se souslovím Dlhe diely měli údajně problém cizinci na místech, kde kapela uspořádala zahraniční koncerty. Jinak se nic zásadního nemění. Výprava/voyage je už šestou deskou jednoho a téhož uskupení, vydávajícího pod hlavičkou vlastního vydavatelství Slnko records. A je deskou jasně rozpoznatelnou.

Nelze nepodlehnout a nezvednout hozenou rukavičku konstatováním, že autoři názvem desky zcela naplnili její obsah. Trio Shiny (zpěvačka a baskytaristka), Salontaye (kytary a samply) a Karla Heřmana (host z Čankišou, zde podpůrné zpěvy) tu totiž cestuje ve více než hojné míře. Od písničkové formy rádiové "tříminutovky" po hypnotické, tanečním jazzem nasáklé plochy, u kterých posluchač ztrácí pojem o čase (mimochodem, průměrná délka skladby je přes šest minut), od sladkého melodického výrazu v hlase až po zvukově deformované deklamativní výkřiky, textově od lyrických pocitových ploch po existenciálně laděné výpovědi.

Longital

Navzdory velmi uvolněné náladě alba se nejedná o dílo, které by bylo závislé na rozpoložení a náladě posluchačově, natož na jeho "vyposlouchanosti" či alternativní vyzrálosti. V celé své rozmáchlosti, halucinogennosti a pomalých tempech přesunů z neznáma do neznáma má překvapivě racionální základ. Písně jsou účinně poskládané a je jich tak akorát, Výprava/voyage určitě netrpí nadměrnou stopáží. To, že jste za dvaačtyřicet minut trvání nahrávky někam skutečně došli, nejlépe poznáte tak, že si pustíte nosič hned znovu. Kontrast mezi závěrečnou jedenáctiminutovou skladbou Na mori a úvodní folkovou tříminutovkou Je čas ísť připomíná probuzení prudkým světlem z hodně intenzivního snu.

Zapomeňte na škatulky a vydejte se na cestu s Longital, pokud jste jen trochu vnímaví posluchači, nebudete litovat! A neberte ohled na to, že vám tato věta připadá jako klišé a bude vám ji vnucovat lecjaký recenzent.

Web kapely je www.longital.com.

autor: Hynek Just
Spustit audio