Liščí duch umí být zlomyslný. Sedmé nebe s Pavlem Klusákem v terénu nových nahrávek

3. září 2020

Sedmé nebe s Pavlem Klusákem přinese to, co se od něj asi už očekává: průhledy do společenských příběhů hudby, novátorství a experiment, osobnosti mimo žánry, ale taky vazbu ke klasickému písničkářství a silným textařům. „Chci slyšet, co jsem ještě neslyšel,” řekl kdysi John Cage, a tento slogan rezonuje v Klusákových pořadech pro Český rozhlas už nějaký čas.

Aktuální vydání Sedmého nebe věnoval ohlédnutí za novými tituly z letošního jara a léta. Figuruje v něm podivuhodná kytaristka Marisa Anderson i její předchůdce, předčasně zemřelý přítel západovýchodního mysticismu Robbie Basho. Tříalbový proud hudby, velké koronavirové virtuální setkání s přáteli hudebníky, vydalo pod názvem No Concept duo Matmos. K projektu Field Recordings and Ghost Spirits, Terénní nahrávky a liščí duchové, napsal hudebník a myslitel o hudbě David Toop text, který v pořadu zazní. Tady je jeho část: 

Čtěte také

„Během karantény jsem seděl v zahradě a pracoval. Byl teplý jarní den. Vedle mě se objevila malá liška, vyběhla a schovala se do úkrytu rostlin u mého jezírka. Vyfotil jsem ji telefonem, ale když jsem se podíval na obrázek, liška tam nebyla. Toho dne ráno jsem četl Podivné příběhy z čínského ateliéru, sbírku povídek, které psal Pchu Sung-ling na konci sedmnáctého a na začátku osmnáctého století. V řadě z těchto příběhů žijí liščí duchové v různých podobách spolu s lidmi. Někteří liščí duchové jsou zlomyslní škodiči; jiní jsou dobromyslní. Jejich přítomnost v hmotném světě je jakoby omyl - bývá přijata jako dočasná nepříjemnost nebo požehnání, kterého se později lituje.

‚Všechny vzpomínky jsou velmi neúplné,‘ řekla umělkyně Annabel Nicolson během rozhovoru, který jsem s ní natočil na začátku 90. let. ‚Je to jako snažit se zdůvodnit něco, co pro nás bylo důležité.‘ Když jsem byl mladší, myslel jsem si, že na tom nezáleží. Myslel jsem, že všechno může být přechodné a nestálé, protože lidé budou vždycky chtít vytvořit něco dalšího. Jenže když stárnete, vypadá to už poněkud jinak: protože si uvědomujete, kolik báječných věcí mizí. Na čemž v určitém ohledu nezáleží, ale taky to znamená, že nemohou být sdíleny s nikým jiným než s těmi, kteří při tom tehdy byli.“

V pořadu zazní hudba těchto interpretů:
Marisy Anderson & Jima Whita z alba The Quickening, Robbieho Basho z desky The Lost Vanguard Sessions, Davida Toopa z desky Field Recordings and Ghost Spirits, experimentálního dua Matmos z trojalba No Concept a brněnské kapely Výkřiky břich z alba Archiv.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio

Související