Li Po: Je lidský život krátký sen

18. květen 2020

Akusticko-literární kompozice z veršů staročínského básníka v přebásnění Bohumila Mathesia a prózy Jaroslava Průška Legenda o panu Li Po. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Petr Štěpánek, Alois Švehlík, Hanuš Bor
Připravil: Tomáš Vondrovic
Režie: Tomáš Vondrovic
Natočeno: v roce 2015

Život a dílo nejznámějšího básníka staré Číny Li Po jsou opředeny mnoha pověstmi. Vedl bouřlivácký a tulácký život člověka nespoutaného žádnými rodinnými a společenskými konvencemi. Byl oblíbeným společníkem a pijákem vína. Část života prožil ve vyhnanství. Podle legendy utonul, když v opilosti chtěl zachytit v řece odraz měsíce.

V básních Li Pa je patrný vliv filozofie taoismu, konfuciánské a buddhistické tradice. Oblíbeným útvarem jeho básní je čtyřverší a osmiverší s různou délkou verše. Charakteristická je pro něho velká představivost, bohatý slovník i smysl pro humor.

Velkou část autorovy tvorby tvoří přírodní lyrika, inspirovaná krásou severní a jižní Číny, jak ji poznal na svých toulkách. Oblíbeným motivem jsou obrazy s atmosférou měsíčního svitu. Zajímá se též o slavná místa spojená s historickými událostmi a bájemi. Je mistrem pijácké poezie na oslavu vína a široké škály pocitů při jeho pití. Dalšími náměty jeho básní je láska a přátelství, často hovoří o sobě, někdy s bujarým optimismem, někdy s nostalgií.

autor: Tomáš Vondrovic
Spustit audio