Let's Dance 2 - Street Dance

29. únor 2008

Před dvěma lety se v Let's Dance prvotřídní primabalerína Nora pokoušela s využitím prvků breakdance a pomocí nového tanečního partnera nacvičit brilantní absolventské vystoupení. Andie je na opačné straně barikády, z ulice se dostává na prestižní taneční školu, chce se pokusit s partou spolužáků uspět v pouličním tanečním battlu a přitom - jen tak mimochodem - dát svůj život dohromady. UVNITŘ TRAILER!

Andie zemřeli rodiče, když jí bylo 16. Od té doby žije u matčiny kamarádky na baltimorském předměstí. Místo školy tráví raději veškerý volný čas na ulici se svou crew, s níž se usilovně věnuje pouličnímu tanci a nejrůznějším performancím z něj pramenících. Po posledním průšvihu dostane od pěstounky na vybranou, buď se sama rozhodne, co je pro její budoucnost důležité, a začne se tanci věnovat seriózně, nebo musí odejít do internátní školy mimo město. Andie se po naléhání svého bratra rozhodne zkusit přijímačky na Marylandskou školu umění MŠU, mekku moderního tance. Přes veškeré nedostatky z klasických tanečních prvků Andie úspěšně projde přijímačkami, neboť zaujme jednoho z členů poroty moderními tanečními prvky. Zdálo by se, že teď začne šťastné období Andiina života. Konečně má možnost studovat to, co ji celý život bavilo a uklidní se i její napjatý vztah s pěstounkou. Opak je však pravdou, Andie musí do úmoru dřít klasické taneční figury, které ostatní studenti zvládají bez problémů, ve škole je za outsidera a nemá čas ani na své kamarády ze sousedství, kteří jí kvůli časté nepřítomnosti vyloučí z taneční crew.

Všechno se ale změní, když se Andie seznámí s Chasem, vynikajícím tanečníkem, školní celebritou a bratrem ředitele školy. Chase zvládá studium bez nejmenších problémů, vše se mu daří, ale neustále mu něco chybí a on se snaží najít pro svůj tanec výraz, se kterým by se mohl ztotožnit. Rebelka Andie a její taneční styl mu hned padnou do oka a netrvá dlouho, než se tihle dva spřátelí a spolu s několika dalšími studenty MŠU dají dohromady taneční skupinu s cílem vyhrát The Streets - největší pouliční taneční soutěž, jíž dominuje právě Andiina bývalá crew. Nová taneční skupina to ovšem nebude mít lehké, přízeň publika není na její straně a cvičit musí také potají, neboť MŠU podobné aktivity neschvaluje.

Let's Dance 2 Street Dance

Let's Dance 2 - Street Dance je v první řadě tanečním filmem, scénář je variovaným klišé snad na téměř jakýkoli taneční film počínaje Hříšným tancem a Flashdancem konče. Hlavní hrdinka je outsider, řeší životní problémy, hledá sebe samu a nadevše miluje tanec. V průběhu filmu najde lásku, vyřeší životní problémy a triumfuje tancem ve strhujícím finále.

Let's Dance 2 Street Dance

Myšlenkovou bezobsažnost a stereotyp filmu nevyčítám, bylo by naivní očekávat opak. Cílem filmařů bylo natočit svižný příběh, který půjde od jedné strhující choreografické lahůdky ke druhé, jehož hlavní představitelé budou dostatečně cool a soundtrack způsobí vašemu iPodu nepřetržitý dvouhodinový orgasmus. To se jim v podstatě povedlo, taneční výkony jsou pastvou pro oči, choreografie je do detailů promyšlená a všichni představitelé se ozlomkrk snaží být co nejvíc cool. Herecké výkony ovšem za tanečními do značné míry pokulhávají, představitelka Andie zvládá culení a smutnění a sem tam ironický úšklebek, to však k zahrání nějakých hlubších pocitů rozhodně nestačí. Za zmínku stojí snad jen uvolněný herecký výkon Willa Kempa v roli Blaka Collinse.

Hodnotit taneční výkony je pro každého laika těžké, ale shrnout je s tím, že jde o působivou podívanou asi také není úplně správné. Choreografie občas působí přirozeně, někdy je sice precizní, ale vyšperkovaná až moc na to, aby se to hodila do prostředí, v němž se zrovna odehrává. Vyumělkovaná mi přišla taneční scéna s trampolínami a také závěrečné taneční finále na betonu v dešti je třeba brát hodně s rezervou. Trochu škodolibě si člověk všimne faktu, že když vystupuje Andiina skupina, hraje hudba hlasitěji a choreografie je víc zaměřená na týmovou práci než na individuálním výkony. A taky až na výjimky při jejich vystoupení hrají chytlavější skladby.

Let's Dance 2 Street Dance

Let's Dance 2 je atraktivním tanečním filmem, který má spád, přes obvyklá scenáristická klišé jde o podívanou, která stojí za to. Nedostatky v hereckých výkonech jednotlivým protagonistům odpustíte hned, jak uvidíte jejich dech beroucí výkony pohybové. Taneční část filmu je pečlivě zkomponována se stránkou hudební - tu tvoří řada hiphopových songů, které v současné době trhají hitparády. Každopádně jde o podívanou, jíž lze jen doporučit každému, komu se jen trochu líbí moderní tanec.

Související odkazy: české stránky filmu, ČSFD (flash videa), SPI

Let's Dance 2 - Street Dance (Step Up 2 the Streets) drama / romantický / hudební, USA, 2008

Režie: Jon Chu, scénář: Toni Ann Johnson, Karen Barna, kamera: Max Malkin, hudba: Aaron Zigman, produkce: Erik Feig, Jennifer Gibgot, Adam Shankman, Patrick Wachsberger, střih: Andrew Marcus

Hrají: Briana Evigan (Andie), Robert Hoffman (Chase Collins), Will Kemp (Blake Collins), Adam G. Sevani (Moose), Telisha Shaw (Felicia), Janelle Cambridge (Fly), Danielle Polanco (Missy), Christopher Scott (Hair)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.