Lenka Horňáková Civade: Zahrada versus kufry

1. duben 2019

Ve velkém domě vonícím levandulí našla kromě vzpomínek z dětských let i malby, které jí dokořán otevřely cestu k minulosti. Povídku české spisovatelky a malířky žijící ve Francii poslouchejte v podání Hany Maciuchové on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Nezvyklá kombinace jmen jasně ukazuje na barvitý životní příběh. Lenka Horňáková Civade se narodila v Prostějově, vystudovala Vysokou školu ekonomickou a absolvovala několik semestrů na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Při svých cestách ale potkala muže, se kterým se rozhodla strávit život. A už přes dvacet let ho spolu tráví ve Francii.

Lenka Horňáková Civade tam kromě partnerské lásky našla ještě jednu – lásku k umění. V Paříži začala chodit na hodiny kresby a malby a výtvarné umění vystudovala i na Sorbonně. Od té doby vystavuje a její díla jsou v soukromých sbírkách řady světových sběratelů.

V roce 2010 navíc vydala svou první knihu nazvanou Provence jako sen. A v psaní pokračovala i dál. Dnes jsou u nás k dostání už tři další svazky o životě ve Francii.

Všechny své vášně a životní cesty spojila i v povídce Zahrada versus kufry, kterou napsala pro Český rozhlas. Její hrdinkou je tanečnice, která se přijíždí léčit do velkého domu vonícího levandulí. V něm ale nenašla jen rozlehlé louky a vzpomínky z dětských let, kdy tu bývala, našla také malby, plátna, která jí nakonec otevřela cestu k vlastní minulosti dokořán.

Účinkuje: Hana Maciuchová

Z autorčina rukopisu připravil a režii má: Michal Bureš
Natočeno v roce 2016.

autor: Michal Bureš
Spustit audio