Koncert Kennedy Administration se SOČRem bude kombinace zodpovědnosti a příjemného vzrušení, říká Ondřej Pivec

22. říjen 2024

Pražské centrum DOX ožije už tento pátek skladbami Ondřeje Pivce v orchestrální úpravě. Známý klávesista a skladatel tam vystoupí s kapelou Kennedy Administration, kterou spoluzaložil, a také se SOČRem. Pivcovy skladby publikum poprvé uslyší se symfonickým orchestrem v zádech.

Pokud jste umělec, který za něco stojí, tak je ve vašem umění poznat, co jste za člověka.

„Nápad se rodil trochu déle, mělo to malinko porodní bolesti. Původně myšlenka vyšla z hlavy ředitele SOČRu, který mi jednoho dne za covidu zavolal a řekl, že bychom mohli udělat koncert mojí hudby se symfonickým orchestrem. Já jsem říkal, že to je bezvadný a pak mi to došlo, že napsat 75 minut orchestrální hudby je obrovská zodpovědnost, protože s tím nemám žádné zkušenosti. Je to potřeba udělat dobře, publikum je zvyklé na určitou úroveň… měl jsem všechny tyhle myšlenky. Úplně standardní nagativní přístup k věci,“ směje se Ondřej Pivec. Nakonec se ale podařilo vše vyjednat a připravit a koncert je za dveřmi.

Nejraději mám věci, ze kterých cítím upřímnost a opravdovost sdělení.

Nakolik bude pro Ondřeje Pivce a jeho kapelu tato zkušenosti nová? Má to dvě roviny. Samozřejmě to bude hrozně dojemné, protože zvuk toho orchestru je nádherný. A je to velká zodpovědnost, protože hrát s orchestrem znamená dodržovat formu přesně tak, jak je napsaná, což není věc, na kterou jsme úplně zvyklí. Ale těšíme se na to, je to výzva,“ říká. 

„Jde o to napsat to tak, aby to nebyl jen orchestr přilepený ke kapele,“ vysvětluje Ondřej Pivec. Jaké to tedy je pracovat s orchestrálními aranžemy? Jaké to je být součástí Kennedy Administration? A jaké to je spolupracovat s takovou legendou, jakou je Gregory Porter? Poslechněte si celý rozhovor s Ondřejem Pivcem a v pátek 25. října laďte od 19.30 Vltavu! 

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.