Koncert k uctění památky Jiřího Bělohlávka vysíláme v přímém přenosu 18. června. Zazní Dvořákova Stabat Mater

15. červen 2017

Česká filharmonie uspořádá v neděli 18. června 2017 od 18 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina Koncert k uctění památky Jiřího Bělohlávka. Na programu koncertu pod taktovkou Jakuba Hrůši bude Dvořákova Stabat Mater.

Česká filharmonie pořádá v neděli 18. června 2017 od 18 hodin ve Dvořákově síni pražského Rudolfina Koncert k uctění památky Jiřího Bělohlávka. Na programu pod taktovkou Jakuba Hrůši bude Dvořákova Stabat Mater. Sólových partů se ujmou Kateřina Kněžíková, Kateřina Jalovcová a Pavel Černoch a Jan Martiník, kteří spolu s Jiřím Bělohlávkem uvedli Stabat Mater v květnu tohoto roku v Rotterdamu. Sborové party zazpívají členové Pražského filharmonického sboru. Více v příspěvku Daniela Jägera.

 

Jiří Bělohlávek v pořadu Telefonotéka

 „Dvořákovu Stabat Mater jsem si zamiloval už jako chlapec, když jsem jako člen Khünova dětského sboru spoluúčinkoval na mnoha provedeních. Tehdy byla tradice, že o Velikonocích se Stabat Mater hrála ve Smetanově síni hned několikrát a my jsme vždycky stáli v mušli nad orchestrem, odkud jsme zpívali sbor andělů ve čtvrté části. Od té doby to dílo ohromně miluji. Jakmile jsem měl možnost začít ho interpretovat sám, každou příležitost jsem využil a vždycky jsem to rád dělal,“řekl šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie Jiří Bělohlávek v souvislosti s vydáním Stabat Mater, která je jeho vůbec poslední nahrávkou s Českou filharmonií (vyšla 5. května).

„Vybrat program a dirigenta na koncert pro Jiřího Bělohlávka bylo v  těžkých chvílích po oznámení jeho odchodu vlastně to úplně nejjednodušší. Věděli jsme, že to musí být Dvořákova Stabat Mater, umělecky silná a lidsky hluboká skladba, kterou měl Jiří mimořádně rád. A věděli jsme, že jediný, kdo Stabat Mater může provést, je Jakub Hrůša, jeho vynikající žák a blízký přítel,“ uvedl generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Za Jiřím Bělohlávkem. Připravili jsme speciální vysílání a mimořádnou vzpomínkovou besedu s hosty

03549328.jpeg

V noci na čtvrtek 1. června zemřel po dlouhé těžké nemoci šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek. Bylo mu 71 let. V současné době nejznámějšímu českému dirigentovi jsme věnovali vzpomínku v mimořádném živém vysílání s hosty.

autor: Český rozhlas Vltava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.