Komediomat

24. červenec 2020

V netradičně komponovaném večeru nazvaném Kabaret v éteru, se tentokrát představí improvizační skupina, vystupující v pořadu nazvaném Komediomat. S tvorbou této skupiny se posluchači Českého rozhlasu mohli setkat už v roce 2013, kdy byla v rámci cyklu Hry a dokumenty nové generace uvedena zábavná show nazvaná: Komediomat na rozhlasových vlnách.

Ačkoliv se skupina věnuje zejména jevištnímu vystupování, v brněnském studiu vytvořila verzi, cíleně zaměřenou na rozhlasové publikum. V éteru díky tomu zazní výběr toho nejlepšího, co vzniklo ve dvou večerech, odehrávajících se v přítomnosti publika ve studiu č. 7 na Beethovenově ulici v Brně, kde rozhlas sídlí.

Všechny odvysílané díly pořadu si můžete poslechnout v iRadiu.

Konkrétní improvizační způsob, kterému se tato skupina věnuje, vychází z principu krátkého časového úseku, v němž musí být odehrána zadaná scénka. Typ hry a její zadání určuje konferenciér, jde tedy o řízenou improvizaci, do které však může zasahovat publikum. Diváci ve studiu tak pomáhali při zadávání úkolů, které se účinkující dozvídali těsně před výstupem. Díky tomu je ze záznamu možné slyšet autentické reakce obou stran. Z pestré palety disciplín a žánrů, které se aktérům podařilo slovy, zvuky a zpěvem ovládnout, jmenujme např. hříčky: řeknu ti to bajkou, odborník ve studiu, melodram, reklama do rádia, překlad rozhovoru, reportáž z terénu a hudební žánry.

03406099.jpeg

Čtěte také

V jevištní verzi Komediomatu se střídá více než desítka improvizátorů, většinou absolventů uměleckých škol JAMU a DAMU, a různých muzikantů, kteří pořad nejen doprovází, ale také s herci improvizují v hudebních disciplínách. Zábavného večeru se pokaždé účastní konferenciér, který je zároveň i tím, kdo pořad řídí a vymýšlí typ a témata úkolů. Tímto člověkem je režisér Ladislav Cmíral. K účinkování ve druhém rozhlasovém Komediomatu vyzval herečky a herce Marcelu Máchovou, Barboru Vyskočilovou, Romana Blumaiera, Alexandra Stankova a hudebníky Ondřeje Klíče, Jana Kyncla, Michala Chovance, Štěpána Švestku a Marka Švestku.

------------------------------------------------Účinkují: Marcela Máchová, Roman Blumaier, Alexandr Stankov, Barbora Vyskočilová, Ondřej Klíč (kytara), Jan Kyncl (saxofon, flétna), Michal Chovanec (bicí nástroje), Štěpán Švestka (violoncello), Marek Švestka (akordeon, kontrabas) a Ladislav Cmíral (moderace)

Autor: KomediomatDramaturgie: Hana HložkováRežie: Ladislav CmíralZvukový mistr: Lukáš Dolejší

V Brně natočila Tvůrčí skupina Regiony v roce 2015.

autor: Hana Hložková
Spustit audio