Kdo má otevřeno? Opatření týkající se kulturních institucí přehledně

12. říjen 2020

Nadcházejících čtrnáct dní budou v rámci zpřísněných opatření uzavřené téměř všechny kulturní instituce. Co tedy všechno je či není možné a za jakých podmínek?

Od pondělí 12. října se minimálně na čtrnáct dní, tedy do neděle 25. října, zastaví prakticky všechny kulturní akce. Zavřít musela divadla, kina, ale také zoologické zahrady. Zakázány jsou rovněž návštěvy muzeí, galerií, výstav, hradů a zámků a dalších historických i kulturních objektů. Uzavřené na dva týdny jsou též hvězdárny a planetária. Zrušeny jsou i veškeré veletrhy a festivaly.

Čtěte také

Uchýlit se ke knize

Z kulturní oblasti zůstaly otevřené jen knihovny a knihkupectví. Knihovny se ve stávající situaci snaží provoz zachovat striktním dodržováním všech hygienických opatření a omezením pobytových služeb.

„Zrušili jsme všechny kulturní a vzdělávací akce až do konce října a to jak v pobočkách, tak i v sálech Ústřední knihovny. Rádi bychom alespoň část z nich přesunuli do online prostředí a to živě i ze záznamu. Zakoupené vstupenky bude samozřejmě možné vrátit,“ uvedla Lenka Hanzlíková, tisková mluvčí Městských knihoven pražských.

Idiom z 8 tisíc knih v Ústřední knihovně v Praze

Návštěvu knihovny lze ještě urychlit rezervováním titulů na webu a vyzvednutím již připravených knih. Knihy se půjčují na delší výpůjční dobu pěti týdnů s možností prodloužení na dvojnásobek. K podobným postupům se přiklonila většina knihoven.

Festivaly online

Vzhledem k současnému dění se původně plánované divadelní či filmové festivaly přesouvají online.

„Vždy jsme dávali přednost fyzickému festivalu. Filmové projekce v kinech, společné diskuse a setkávání jsou pro nás základní inspirací. Ale letošní rok je všechno jinak a my to respektujeme. Proto chceme využít zavření kin jako příležitost a výzvu. Chystáme plnohodnotný filmový program i výjimečné desáté Inspirační fórum. Vše budeme společně sdílet online, ve formátu, který překvapí a vtáhne,“ uvedli své stanovisko organizátoři festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.

Bedřich Němec, ředitel kina Lucerna, která v říjnu měla hostit hned čtyři festivaly, popisuje situaci: „Původně připravované festivaly se pokusíme přesunout na náhradní termíny, spíš ale až zkraje příštího roku. Pro Cine Argentino zatím termín nemáme, ale třeba Das Filmfest počítá s konáním někdy v únoru. Festival italského filmu se komplet přesunul do on-line prostoru, Festival francouzského filmu je pro letošek zrušen zcela a organizátoři věří, že o to větší a velkolepější bude příští ročník.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.