Kate a Leopold

15. květen 2002

Meg Ryanová a Hugh Jackman přicházejí na plátna jako dvě odlišné osobnosti z jiného času, ale ze stejného místa: z New Yorku. James Mangold, známý režisér a scenárista filmů Narušení a Země policajtů se rozhodl slevit z propracovanosti postav a dal přednost jednoduchému zamilovanému příběhu. Je to dost na dvě hodiny?

Meg Ryanová dala obrys romantickým filmům posledních dvaceti let a byla objímána řádkou hollywoodských osobností, především Tomem Hanksem, Nicolasem Cagem, Andy Garciou a Billy Crystalem, aby si obtočila kolem malíčku většinu pánského publika. Producenti nepřehlédli skutečnost, že se na filmy s Ryanovou nechodí kvůli příběhu, scénáři, hereckým výkonům nebo snad uměleckosti, ale jednoduše kvůli spatření Ryanové ve variaci na jednu a tu samou roli - do lásky spadající krásné ženy. V roli Kate se v nejnovějším filmu nemusí příliš snažit, nacvičená stupnice výrazů, povzdechů, gest a úsměvů funguje na publikum stejně jako v Městě andělů nebo You´ve got a Mail, přesto jsou pro znalejší generaci filmových diváků již trochu okoukané. Po dvaceti letech kariéry by nebylo drzé předpokládat, že herečka z filmů "na jednu sezónu" konečně přehodí výhybku a vjede na koleje vážnějších a smysluplnějších dílek.

Kate a Leopold, schyluje se k polibku

Herecký efekt Ryanové vždy závisel na síle jejího zamilovaného protihráče, kterého dlouhou dobu zastupoval Tom Hanks - ten ale výhybku přehodil s Trosečníkem a Forrestem Gumpem. Nejnovější rychlokvasící idol amerických komerčních filmařů se jmenuje Hugh Jackman, proslavený v X-Men jako Wolverine a ztrapněný v Animální přitažlivosti neboli předchozí romantické komedii, která dokázala být ještě hloupější, než se čekalo. Jackman vypadá, jako by neměl na vybranou z jiných rolí, než jsou romantičtí a televizně krásní štramáci - v rozpisu budoucích rolí figuruje pouze pokračování X-Men. Nicméně mu role aristokratického Leopolda sedne k předvedení hereckého potenciálu a Ryanové schopně zastupuje dalšího filmového milence.

Na nákupech

Samotný příběh není ani zajímavý, ani důležitý, nemá hlavu ani patu a logických děr je v něm nepočítaně - tak to dopadne, když režisér-scenárista akčních a psychologických filmů James Mangold (Země policajtů, Heavy, Narušení) vezme do rukou romantiku a okoření ji cestováním v čase. Leopold je totiž vynálezce výtahů z roku 1876, odkud se s pomocí "časového cizopasníka" Stuarta (Liev Schrieber) dostane do současnosti a pozná Kate, Stuartovu sousedku a bývalou milenku. Zatímco Stuart leží v nemocnici po pádu do výtahové šachty, odkud v rámci časového paradoxu zmizela kabina a lana, stejně jako v celém New Yorku, zamiluje se (gentlemansky) Leopold do Kate a Kate do Leopolda. Nemyslím, že bych prozradil něco zásadního, když napíši, že výtahy se objeví a happy end nikoho nemine.

Časový cestovatel Stuart ví, kdy je čas odejít

Na přitažlivost časové smyčky zapomeňte, je tu pouze ke zmatení diváků a nakopnutí příběhu správným směrem. Na druhou stranu jedině New York 19. století má po vizuální stránce něco do sebe, zatímco New York současnosti je fádní, nezajímavý a nudný, stejně tak veškeré jeho obyvatelstvo a situace. Pro pořádný nadčasový (i podčasový) film je třeba počkat na Stroj času od Dreamworks s Guyem Pearcem a Jeremy Ironsem. Mangoldova prokouknutelná snaha zůstává ocenění hodnou snahou, to je tak vše pozitivní, protože i teoreticky rozdílné povahy protagonistů se ukáží být souznící a žádné dramatičtější přizpůsobování se nekoná. Zrovna režisér-scenárista Mangoldova kalibru nemá zapotřebí ulevovat si sériovým hollywoodským filmem bez hlubšího podtextu.

Happy end, svatba, láska, polibky

Celkově vzato, film je příjemným, odpočinkovým příběhem s familiérním schématem a žádným překvapením. Jediným přínosem je Meg Ryanová a Hugh Jackman na plátně: jen kvůli nim film stojí na dvou vratkých zamilovaných nohách. Ale jestli jste fanoušky Meg nebo Hugha, tak jste se už stejně rozhodli, že?

Související odkazy: stránka českého distributora SPI

Kate a Leopold (Kate and Leopold, USA 2002) Hrají: Meg Ryanová (Kate), Hugh Jackman (Leopold), Liev Schreiber (Stuart), Breckin Meyer (Charlie), Natasha Lyonneová (Darci), Bradley Whitford (J.J.); Scénář: James Mangold, Steven Rogers; Hudba: Rolf Kent, Sting; Kamera: Stuart Dryburgh; Režie: James Mangold; 121 minut, titulky

autor: Pavel Dobrovský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.