Karol Sidon: Třináct oken. Autobiografická hra o střetu s totalitní mocí a hledání vlastní identity

9. srpen 2022

Příběh plný vnitřního napětí, životní syrovosti, dotyků mrazivé fantasknosti a tajemnosti, ale i úsměvné ironie. Zároveň také příběh o střetu s totalitní mocí a o hledání vlastní identity. Částečně autobiografickou hru Třináct oken napsal Karol Sidon krátce poté, co podepsal Chartu 77 a byl naplno vystaven represím režimu. Na Vltavě ji uvádíme k 80. narozeninám autora. V hlavní roli Viktor Preiss. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Hudební spolupráce: Jiří Váchal
Osoby a obsazení: starší opilec (Milan Neděla), mladší opilec (Miroslav Středa), matka (Blanka Bohdanová), lékař (Petr Pelzer), mladá žena (Jana Paulová), mladý muž (Jiří Schwarz), kamarád (Jiří Luhan), úředník (Bohumil Bezouška), Vašek (Petr Hotmar), Růženka (Romana Hladíková), Mařenka (Petra Fabíková), hlas tvé ženy (Růžena Merunková), vyšetřovatel (Luděk Munzar), podporučík (Oldřich Vlček), hlas z cely (Josef Velda), anonym (Vladimír Krška), hlas tvé dcery (Eliška Pohorská), krásná bledá paní (Jaroslava Adamová), veterinář (Vladimír Brabec), asistent (Viktor Vrabec), dozorce (Pavel Rímský), prokurátor (Jan Teplý), policista (Miloš Rozhoň), doktor (Oldřich Janovský), Ty (Viktor Preiss), Toník (Jan Převrátil) a dětský hlas (Michaela Markovičová)
Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1991

Tvorba scenáristy, spisovatele, dramatika a rabína Karola Sidona (nar. 9. srpna 1942) byla u nás v 70. a 80. letech umlčována a v závěru uvedeného období byl Sidon donucen strávit sedm let v exilu. Z jeho dramatické tvorby psané pro rozhlas je jedním z nejpozoruhodnějších titulů hra Třináct oken. Autor ji napsal v roce 1977 a s její realizací ani nepočítal. Až v roce 1991 ji nastudoval režisér Jiří Horčička.

Hlavní postavou hry je spisovatel Arno Goldstein. Autor ve své otevřenosti až šokujícím způsobem proniká do vnitřního světa této postavy jako do světa, který se podobá labyrintu. Hra odkrývá svět jeho snů i podvědomí a líčí příběh člověka, který se už v dětství setkává se smrtí, od dětství v sobě nese úděl židovství, v dospělosti prožívá rozpad vztahů uvnitř vlastní rodiny a střetává se s totalitní mocí. Je to hra o hledání vlastní identity, příběh dotýkající se základních otázek lidské existence. Hra plná vnitřního napětí, životní syrovosti i dotyků mrazivé fantasknosti a tajemnosti. Vedle toho v ní také nalezneme úsměvnou ironii a bohatou a silnou obraznost.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Hynek Pekárek
Spustit audio

Související