Karel Prokeš: Jsem starý jako rock-and-roll

20. duben 2018

Ve Valašském Meziříčí není patrně nikdo, kdo by neznal Karla Prokeše. S jeho jménem je spojena historie slavného M-klubu a našeho nejstaršího žánrového hudebního festivalu Valašský špalíček.

 

„Jen Trutnované si myslí, že jejich festival je starší, ale my, Valaši, víme své,“ říká s úsměvem vsetínský rodák, ostravský učeň, číšník a kuchař, hudební dramaturg, scénárista a fotograf, pozdní maturant a správce pily.

Stihl jsem toho hodně, nejspíš to bude tím, že jsem starý jako rock-and-roll, narodil jsem se v den, kdy Johny Cash vydal svůj první singl.

Vysvětluje Karel Prokeš, což možná předurčilo celou jeho dosavadní životní dráhu.

O dobrý kořínek se Karlu Prokešovi postarala venkovská babičky a k dobré hudbě jej přivedla maminka, která byla „swingová“. A pak koncerty v  domě kultury v Ostravě-Porubě, na něž to z internátu neměl daleko. V oboru kuchař-číšník se vyučil z rozhodnutí přísného otce, který měl pocit, že z dlouhovlasého mladíka nic pořádného nevyroste. Vyrostlo.

Monika Horsáková: Má to smysl

Monika Horsáková

Hrdinové Západní fronty, Sudety – protrhnout vrstvu lhostejnosti, František Zahrádka – muž určený k likvidaci, Ženy v disentu, Listopad 89 očima Jana Urbana, Češi ve wermachtu, Peklo u Tobruku, Šafrán, Děti 50. let, Příběh z Prajské, Porajmos nebo Arménská genocida. To jsou jen některé z dvaatřiceti dokumentů, které dosud se svými studenty natočila Monika Horsáková, vedoucí oddělení audiovizuální tvorby na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity.

Koncerty a festivaly ve Valašském Meziříčí tak dlouho organizoval ve volném čase číšníka s právem inkasovat, až se mu záliba stala profesí. Ve valašsko-meziříčském M-klubu v zámku Žerotínů během 35 ročníků Valašského špalíčku hrály desítky kapel z Čech, Moravy a Slezska i blízkého či vzdálenějšího zahraničí, ale klub pod jeho vedením žil mimořádnými koncerty i během roku. V M-klubu se byl několikrát podívat i prezident Václav Havel. 

Dělám, co mě baví, a když jsem to dělat nemohl, stal jsem se správcem pily svého přítele Jiřího Křižana. I to mě bavilo.

Mimochodem dlouhé vlasy, které si nechal narůst někdy v 60. letech, tedy v době, kdy takový účes byl jednoznačným znamením rebelství, má Karel Prokeš dodnes.

autor: ele
Spustit audio