Kamill Resler: Vzpomínky na vzpomínky na kavárnu Union

11. květen 2021

Významný advokát, bibliofil a autor literárněhistorických prací Kamill Resler přibližuje atmosféru jedné z nejslavnějších pražských kaváren. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Michal Pavlata
Připravil: Vratislav Färber
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v roce 2014

Unionka sídlila v prvním patře barokního domu na rohu Národní třídy a Perštýna. Již od roku 1875 se stala místem schůzek českých spisovatelů. Posléze se zde scházelo několik generací předních osobností nejen uměleckého světa. V letech 1907 až 1925 její kouzlo zosobňoval též vrchní František Patera. Za německého protektorátu byla kavárna zavřena a v letech 1949–1950 zbourána. Ve druhé polovině šedesátých let 20. století byl na jejím místě postaven moderní dům s prosklenou fasádou ze tří stran, v němž sídlilo nakladatelství Albatros, později banka.

Do svých literárněhistorických prací, zaměřených na přelom devatenáctého a dvacátého století, vkomponoval Kamill Resler vyprávění anarchistického publicisty Antonína Boučka a úryvky ze statě překladatele a znalce zejména erotické literatury K. J. Obrátila. Život tohoto sběratele byl spojen s osudem originálních uměleckých památek unionské bohémy...

Vzpomínky jsou výběrem ze sborníku Kavárna Union, který v redakci Adolfa Hoffmeistera vydalo roku 1958 Nakladatelství československých výtvarných umělců.

autor: Vratislav Färber
Spustit audio