Kámen – barvy – papír

2. květen 2014

Výstava v pražské Galerii Hollar je pozváním do litografické dílny uměleckého tiskaře Petra Korbeláře, který expozicí provede 6. 5. od 16.00.

Důležitou a nenahraditelnou součástí grafického umění jsou už celá staletí tiskařští mistři a jejich dílny. Umělci zabývající se grafikou o nich dobře vědí, veřejnost už méně. A tak i věhlasní tiskaři zůstávají tak trochu ve stínu autorské slávy umělců. Umělecký tiskař Petr Korbelář spolupracuje ve své litografické dílně s předními českými výtvarnými umělci už dvacet let.

Proto mu také pražská Galerie Hollar, provozovaná Sdružením českých umělců grafiků Hollar, otevírá do 25. května výstavu, na níž uvidíme nejen autorské tisky několika desítek českých umělců různých generací, ale také malý putovní ruční lis a řadu tiskařských nástrojů a pomůcek.

Jak se litografie z litografického kamene na ručním lisu tiskne, se můžete na vlastní oči přesvědčit na komentované prohlídce, kterou pro vás Petr Korbelář připravil na úterý 6. května od 16 hodin právě v Galerii Hollar.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio