K výročí republiky se otvírá Tyršův dům. Navštivte sluneční lázně na střeše, kam vystoupal i TGM

25. říjen 2018

Sté výročí vzniku Československa můžeme oslavit třeba procházkou po pražských prvorepublikových stavbách Josefa Gočára, Pavla Janáka nebo Jože Plečnika. Jejich díla lze kdykoli obdivovat zvenku, ale v rámci akce Architektura první republiky v Praze, kterou pořádá nezisková organizace Open House, se v neděli 28. října otevře několik běžně nepřístupných budov. Mezi nimi je i Tyršův dům.

Tyršův dům na Malé Straně v Praze není z ulice Újezd nápadný - není vidět, jak rozsáhlý je to areál. Když ale zahnete do Všehrdovy ulice, uvidíte, jak se architektovi Františku Krásnému podařilo prvorepublikovou dostavbu pro potřeby sokolů napojit na barokní Michnův palác.

Mramorový sál

„Jedna skupina návštěvníků se dívá více na sportovní část, druhá na tu architektonickou. Nakonec si ale všichni uvědomí, jak krásné rané baroko tady bylo vytvořeno, a jak dominantní a poměrně rozsáhlý to byl sportovní areál,“ říká Zdeněk Bartůněk, starosta župy Podbělohorské, který Tyršovým domem provází. Lidé se totiž během prohlídky podívají jak do barokního Michnova paláce, který jako ruinu koupila v roce 1921 Československá obec sokolská, tak do prvorepublikové dostavby.

Dřevěná trojnožka láká svým vzhledem i netradičním výhledem na Prahu

Doubravka

První skicu rozhledny Doubravka vytvořil architekt Martin Rajniš v kavárně na ubrousek. Od té doby ale uplynulo několik let, během kterých bylo potřeba přímo v terénu vyzkoušet například statiku nebo vlastnosti zvoleného materiálu a podobu rozhledny následně výsledkům testování přizpůsobit. Povedlo se. Od června si tak lidé mohou na kopci Horka na Černém Mostě užít pohled na tři mohutné nohy z akátového dřeva, které podpírají točité schodiště z modřínového řeziva.

Po prohlídce mramorového sálu, sousedního rytířského sálu, vstupního prostoru a schodiště Michnova paláce pokračujeme dál, do prvorepublikové dostavby pro potřeby sokolů. V ní je k vidění například velká tělocvična, nejstarší plavecký bazén v Praze nebo sluneční lázně. Ještě předtím ale děláme krátkou zastávku na prvním nádvoří Michnova paláce, kde stojí socha Miroslava Tyrše, jednoho ze zakladatelů Sokola. „Tyršovu sochu udělal Ladislav Šaloun právě ve chvíli, kdy byl Tyršův dům otevírán,“ vysvětluje Zdeněk Bartůněk. Slavnostního otevření Tyršova domu 23. a 24. května 1925 se zúčastnily přední osobnosti. „Z těch nejvyšších celebrit to byl prezident T. G. Masaryk a Edvard Beneš. Navštívili dokonce i méně přístupná místa jako sluneční lázeň na střeše,“ popisuje můj průvodce.

Pokud počasí dovolí, mohou se lidé podívat na sluneční lázně na střeše, kam se chodilo opalovat. „Odsud je krásný kruhový výhled na Prahu včetně Pražského hradu. Vidíme také, jak se Michnům nepodařilo z finančních důvodů dostavit celý palác. Postavili jen jedno křídlo a střed. Nápad pana architekta Františka Krásného dovolil, aby se dodnes dalo z Kampy podívat na východní rizalit Michnova paláce. V prostorách dvora totiž nepostavil velkou budovu, jak navrhovali jiní architekti. Zachoval tak příjemné malostranské rozdýchnutí, které umožňuje krásné pohledy, které Malá Strana skýtá,“ dodává Zdeněk Bartůněk.

Socha Miroslava Tyrše

Nezisková organizace Open House Tyršův dům zpřístupní stejně jako Dům zemědělské osvěty na Vinohradech, Husovy sbory ve Vršovicích a na Vinohradech, kostel Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad, vršovický kostel svatého Václava, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Na Františku, Palác Metro a Divadlo Image na Národní třídě 28. října 2018 v rámci akce Architektura první republiky v Praze.

Otevírací doba: 28. října 2018 od 10 do 18 hodin, jinak na základě domluvy se Zdeňkem Bartůňkem (e-mail: zpodbelohorska@sokol.eu), pokud se utvoří skupina
Vstupné: zdarma
Cesta: Tramvají číslo 12, 15, 20, 22 nebo 23 do zastávky Hellichova, poté pěšky.
Další informace: Vstup na střechu je možný pouze v případě dobrého počasí.

autor: Kristýna Dolejšová
Spustit audio