Jurij Brězan: Krabat

15. únor 2007

V loňském roce zemřel Jurij Brězan, jeden z nejvýznamnějších autorů lužickosrbské literatury. Pro rozhlasové zpracování jsme vybrali ukázku z první kapitoly jeho známého románu Krabat. Je to vlastně umělý mýtus, varianta biblického příběhu o stvoření světa. V režii Marka Pivovara účinkuje herečka Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Lada Bělášková.

Jméno Jurije Brězana bývá uváděno mezi nejvýznamnějšími lužickosrbskými prozaiky. Na internetových stránkách často najdete o jeho díle jen kusé informace s výčtem oficiálních cen z doby bývalé NDR. Ve starších publikacích je zase označován jako představitel socialistického realismu.

Text Brězanova románu Krabat je však mnohem literárně zajímavější, než by zdálo z této charakteristiky. Autor v něm ( ne poprvé a zdaleka ne jako jediný) využil známé lužické pověsti o Krabatovi , člověku sahajícím po nebezpečném poznání. Brězan pohádkové prvky propojil s biblickými motivy a science-fiction a vytvořil jakýsi umělý mýtus. Jeho příběh se jakoby současně odehrává v různých historických obdobích a fiktivní svět má současně archaickou i moderní podobu. Děj se zrychluje a náhle zpomaluje, vypravěč předkládá různé verze příběhu, hraje si s identitou hlavního hrdiny a mísí tragiku s humorem.

Ukázku pro rozhlasové zpracování jsme vybrali z první kapitoly románu . Je to ironická verze příběhu o stvoření světa.

V režii Marka Pivovara účinkuje herečka Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Lada Bělášková. Připravila Ostrava.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.