Julio Cortázar: Axolotl

14. červen 2017

„Kdo se bojí, neměl by číst Cortázara, respektive jeho povídkovou sbírku Ten, kdo chodí kolem. Povídky mají většinou nečekané vyústění, lehce morbidní náměty a nejsou to lehounké jednohubky, vkládané do úst našeho myšlenkového stereotypu,“ píše o Argentinci Cortázarovi česká spisovatelka Markéta Pilátová. On-line k poslechu do úterý 20. června 2017.

03348657.jpeg

Markéta Pilátová pokračuje: „V jeho povídkách vystupují zelená, zježená, vlhká cosi, bytosti žijící v minimalistickém prostoru, měnící vlastnosti a podobné lidem zejména v rozdělení na zatuchlé, vyrovnaně nudné patrony – fámy – a rozjívené, těkavé a nesnesitelně rozjařené kronopy, jimž občas v jejich příbězích sekundují takzvané naděje. Ty se vyznačují zejména usedlostí, hloupostí a jejich nejvroucnější touhou je kropit zelenou zahradu červenou hadicí."

Jestli vám tahle anotace připadá potrhlá, máte pravdu. Přistoupíte-li na tajemně ironickou hru, budete se bavit literárním mistrovstvím a zvláštním smyslem pro humor Julia Cortázara. A jestli vám povídka o bezbarvém tvoru připomene něco z Franze Kafky, jedná se možná o podobnost náhodnou, avšak nepřehlédnutelnou.

Účinkuje: Karel Vlček

Překlad: Mariana Housková
Připravil: Petr Gojda
Režie: Jaroslav Kodeš

Natočeno v roce 2014.

autoři: Petr Gojda , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio