Jsme mírumilovná firma, svět dobýváme křehkými prostředky, říká zakladatel Lasvitu Leon Jakimič

21. březen 2021

Když mu na obchodní schůzce v Singapuru došlo, že jím nabízené broušené lustry už dnes nikdo ve světě nechce, rozhodl se pro radikální změnu. V roce 2007 založil firmu zaměřující se na výrobky ze skla, pojmenoval ji Lasvit a po dvaceti letech se vrátil do Česka. Dnes se rodák z Liberce Leon Jakimič považuje za lokálního patriota. A tvrdí, že pilířem firemní kultury Lasvitu jsou láska a pokora.

Tatínek Leona Jakimiče byl špičkový skibobista a sportu se chtěl původně věnovat i dospívající Leon, ostatně díky tenisovému stipendiu mohl studovat na vysněné americké univerzitě. Právě tam ale dostal přednost byznys.

Plastika koně od designéra Maxima Velčovského

„V Americe jsem myslel na to, co bych chtěl mít v osmi slovech vytesáno na hrobě. Byla to věta Dělal to, co chtěl, a přitom pomáhal ostatním,” vzpomněl v rozhovoru s Davidem Hamrem. „Chtěl jsem se věnovat něčemu, co je hezké a co dává smysl, a když jsem k tomu přičetl pět generací mých předků pracujících se sklem, bylo to jasné.“ 

Jakimičovi rodiče pracovali ve Skloexportu, a tak malý Leon dostával odmala školení, co je to sklářská píšťala či jak se liší sklo na bílé a červené víno. V jeho rodě nalezneme i potomky rodiny sklářů Swarovských a také brusičů Šramlů, i v tomto směru tedy rozhodnutí věnovat se výrobkům ze skla dávalo smysl. Mezi své vzory pak Jakimič řadí Karla IV. a Alexandra Velikého. „Jsme mírumilovná firma a dobýváme svět křehkými prostředky,” říká na adresu svého Lasvitu, o kterém mluví jako o značce šířící krásu a radost z času stráveného v interiéru.

Sídlo společnosti Lasvit v Novém Boru

Lustr, který pouští páru

Lasvit sídlí v krásné, architektonickými cenami ověnčené novoborské budově. Dům kombinuje staré s novým, což podle Jakimiče odpovídá záměrům firmy. Uměleckým šéfem je tu od roku 2011 špičkový designér Maxim Velčovský, pod jehož taktovkou Lasvit vyrábí a do celého světa vysílá svítidla, vázy, nápojové soupravy a hlavně skleněné instalace na míru – mezi „mástrpísy“ firmy patří dva obrovští křišťáloví draci, kteří visí v hotelu Imperial Pacific na ostrově Saipan v Tichomoří, anebo Velčovským designovaný lustr ze skla a rustikálního kovu. Nainstalovaný je v obchodním centru „K11“ v Hong Kongu, na místě, kdy bývalo depo s lokomotivami, a proto vypouští nad kolemjdoucí páru.

Lustr od společnosti Lasvit v muzeu v Hongkongu

Leon Jakimič v rozhovoru často mluvil o tom, že Lasvit je myšlenka a že klíčovým bodem na cestě k úspěchu je pro něj firemní kultura. „Zapojil jsem do ní všechny zaměstnance. L-A-S-V-I-T je láska a pokora, akčnost a odvaha, svoboda a odpovědnost, vášeň a výkon, inovace a týmová práce,“ vypočítává, jak z názvu společnosti vypreparoval zásadní firemní hodnoty. Míní také, že Lasvit je aktuálně zhruba na deseti procentech potenciálu. Naplní ho podle něj až budoucí generace.

Skleněné listí od společnosti Lasvit v pařížském hotelu Peninsula
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.