Jsem rád, že jsem měl celý život tak různorodou práci. Ve věku 90 let zemřel významný český designér a typograf Zdeněk Ziegler

20. duben 2023

Zdeněk Ziegler zemřel v úterý 18. dubna 2023 ve věku 90 let. Jeho plakáty patří podle odborníků ke zlatému fondu českého filmového plakátu 60. a 70. let, spolupracoval s režiséry Jaromilem Jirešem, Františkem Vláčilem, Karlem Zemanem nebo Karlem Kachyňou. Knižní typografií obohatil stovky knížek a za svou práci mnohokrát získal ocenění v české soutěži Nejkrásnější kniha roku. I proto v roce 2013 vstoupil do Síně slávy českého designu.

Autorem plakátu k filmu Alfreda Hitchcocka je Zdeněk Ziegler

Narodil se 27. října 1932 v Praze. Vystudoval architekturu na Českém vysokém učení technickém. Od roku 1990 vedl ateliér grafického designu na UMPRUM, byl také rektorem. Hostoval na zahraničních univerzitách, do roku 2015 působil na plzeňské fakultě designu a umění. V roce 1992 byl jmenován profesorem.

Jeho díla jsou zastoupená v řadě českých i zahraničních sbírek. Současně byl držitelem Ceny Ladislava Sutnara od stejnojmenné plzeňské Fakulty designu a umění Západočeské univerzity. Od 60. let do současnosti obohatil desítkami titulů knižní typografii řešením jednotlivých knih i celých edic. Pracoval pro nakladatelství Československý spisovatel, Odeon, Avicenum nebo Vyšehrad. Zieglerova knižní tvorba byla opakovaně oceněna v české soutěži Nejkrásnější kniha roku i v soutěžích v zahraničí.

Spustit audio

Související