Joseph Roth: Zpověď vraha, vyprávěná během jedné noci

Z česky dosud nevydaného románu rakouského spisovatele, ve kterém prostřednictvím strhujícího celonočního monologu líčí bývalý příslušník tajné carské policie svůj tragický život. Čte Jan Vlasák.

Poslouchejte na Vltavě od 18. června 2016 vždy v 18:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a četba. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.


Zpověď vraha, vyprávěná během jedné noci (1936) je jedním z posledních větších prozaických děl rakouského spisovatele a žurnalisty Josepha Rotha (1894-1939).

V jednom pařížském hostinci líčí v pozdní noční hodinu vypravěč, jak návštěvníkům lokálu vypráví jeden z nich, bývalý agent ruské carské tajné policie Golubčik, své tragické životní osudy. Roth jednak vypráví příběh podávaný Golubčikovými ústy, jednak líčí dojmy, které toto vyprávění vyvolává u posluchačů i u něho samotného. V závěru se děj přesune z minulosti do přítomnosti.

Logo

Italský literární historik a esejista Claudio Magris v knize Daleko odkud: Joseph Roth a východožidovská tradice (Sefer 2010) uvádí: Vypravěč Golubčik je člověk zdánlivě známý i důkladně záhadný, mírný i zneklidňující, osamělý, a přece důvěrně znalý všech detailů života druhých - je přece bývalý agent ruské tajné carské policie. Vypravěče vedla v jeho konání řada pohnutek: touha po spravedlnosti, po tom, aby jej jeho skutečný otec, kníže Krapotkin, uznal za vlastního syna, dále touha po pomstě (vůči legitimnímu knížecímu synovi).

Golubčik je posedlý myšlenkou na vzestup, ale jeho činy ho zavedou na okraj propasti, k pokusu o vraždu. Do jeho života vstoupí v Oděse, kam se Golubčik vypraví za svým otcem, Jenö Lakatos, zosobnění ďábelského principu, který se pak zjevuje pravidelně jako deus ex machina. Na konci vyprávění přijde neočekávaný závěr, v němž se tragédie minulosti, vyprávěná samotným protagonistou, spojí se smutnou přítomností, v níž hrdina vypráví svůj příběh. Do hostince vstoupí odkvetlá žena, Golubčikova někdejší femme fatale Lutetia, která přichází hledat svého muže. Následuje však ještě druhý, překvapivější a tragičtější konec: první vypravěč, alter ego J. Rotha, se z hostince vrací do svého hotelu, kam přijde ďábelský a úlisný Lakatos, který se z pouhé postavy prvního vyprávění promění v děsivou realitu přítomnosti...

Herec Jan Vlasák při natáčení minutové hry Vědecká elita

Čte: Jan Vlasák

Autor: Joseph Roth Z vlastního dosud nepublikovaného překladu připravil: Miroslav StuchlRežie: Vlado Rusko

Čtěte také

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.