John Millington Synge: Hrdina zapadákova. Divoká irská komedie o outsiderovi, kterého houpačka osudu vynese k jeho pěti minutám slávy

18. duben 2021

Před 150 lety, 16. dubna 1871, se narodil irský dramatik, básník a spisovatel John Millington Synge. Toto výročí na Vltavě připomínáme archivním zpracováním jeho nejznámější komedie Hrdina zapadákova (později častěji uváděné jako Hrdina západu). Příběh outsidera Christyho Mahona, který prchá před zákonem, přesto se ale proti své vůli stane hrdinou a miláčkem žen, poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Drsná poetika díla otištěná v jazyce, charakterech i situacích neztrácí s lety svůj svérázný humor ani nevšední půvab.

Překlad a rozhlasová úprava: Vladislav Čejchan
Osoby a obsazení:  Christy Mahon (Vladimír Hrubý), Starý Mahon, jeho otec, starousedlík (Josef Beyvl), M. J. Flaherty, zvaný Michael James, hostinský (Josef Hlinomaz), Margaret, jeho dcera, zvaná Pegeen Mike (Věra Kubánková), Shawn Keogh, její bratranec (Jiří Pick), Vdova Quinová (Libuše Havelková), Philly Cullen, drobný farmář (Josef Vladimír Švec), Jimmy Farrel, drobný farmář (František Hanus), Sára Tenseyová (Luba Skořepová), Zuzana Brandyová (Anuše Pejskarová), Honorie Blakeová (Marta Kučírková) a Veřejný vyvolávač (Jiří Kadlec)
Hudbu složil: Marek Kopelent. Orchestr řídí: Miloš Zelenka
Dramaturgie: Vladimír Horáček
Režie: Josef Henke
Natočeno: v roce 1961

Hra díky nepříliš uctivému pojednání svérázných venkovanů vyvolala u vlastenecky naladěného publika vlnu odporu a na své premiéře v dublinském Abbey Theatre způsobila největší skandál v dějinách irského divadla.

John Millington Synge se řadí mezi velké irské autory 20. století, a ač ne tolik znám jako James Joyce či Samuel Beckett, je téhož rodu. Sarkastický humor a záliba v extrémních situacích zároveň poukazují na spřízněnost se současnou hvězdou irské a světové dramatiky Martinem McDonaghem.

autoři: Vladislav Čejchan , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.