Jiří Mahen: První chlebíček na světě

31. březen 2020

Je božská pomoc nevyčerpatelná, nebo dokáže lidská touha zdolat i boží trpělivost? Povídku českého autora čte Jiří Lábus. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jiří Lábus
Připravila: Ilona Janská
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2004

První chlebíček na světě je povídkou o tom, jak Bůh stvořil Zemi a kochá se výsledkem své tvorby v prostředí malebné moravské krajiny. I přesto, že je nadmíru spokojen se svým výtvorem, převládá v něm pocit, že na světe cosi schází. Schází tu někdo, kdo by se o jeho dílo postaral. Hospodář, který by jej spravoval – člověk. Stvořitel se rozhodne uhníst člověka z hlíny a svým dechem v něm vzkřísit život. Je stvořen člověk, kterému je nabídnuta pomocná ruka páně.

Člověk zažívá nekonečný a absolutní blahobyt, přesto však stále po něčem pátrá, touží, hledá cosi, co ani sám neumí pojmenovat a ani netuší co by to mohlo být. Plný zmatku vždy prosí Boha o pomoc. Bůh vždy sestoupí z výšin nebeských, aby člověku pomohl. Nicméně neutuchající otázky, neustálé hádání a formulování lidských tužeb ho po nějaké době vyčerpá a nechá člověka na pospas jeho osudu.

Po tom, co je člověk vydán na milost a nemilost svému osudu se začnou dít nečekané věci, kterým bude muset čelit – člověk i jeho okolí. Je božská pomoc nevyčerpatelná, nebo dokáže lidská touha zdolat i boží trpělivost? Přijde člověk na to, čeho se mu nedostává a z čeho pramení bytostný neklid v jádru jeho duše? Může se i sám Všemocný někdy ukvapit ve svém rozhodování?

autoři: Ilona Janská , Chantal Ahossey
Spustit audio