Jiří Bouda: Poutnický deník

8. červen 2018

Výběr ze zápisků malíře a grafika Jiřího Boudy z poutní cesty, kterou v roce 2003 podnikl na kole od sv. Matěje v Praze-Dejvicích ke sv. Jakubu v Santiagu de Compostela. Poslouchejte on-line vždy po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Malíř, grafik a ilustrátor Jiří Bouda (1934–2015) se po smrti své ženy rozhodl vykonat na její památku poutní cestu na kole do Santiaga de Compostela. Bylo mu 69 let, když tento úmysl uskutečnil, a své postřehy a zážitky z putování si pravidelně zapisoval.

Deník jsem psal se zpožděním maximálně 24 hodin. Byly to tedy zážitky čerstvě prožité a čerstvě zapsané. Při psaní prvních dnů jsem ale samozřejmě nevěděl, jak dlouho mi cesta bude trvat, kolik listů popíšu, takže jsem spíš místem šetřil. Zapisoval jsem jen takové údaje, jako kudy a jak dlouho jsem jel, kolik co stálo a jaké pamětihodnosti jsem spatřil, prohlédl, případně přehlédl.

Kniha Poutnický deník obsahuje zápisky i z dalších dvou velkých cest po Evropě – z Lisabonu do Prahy a z cesty do Paříže, kterou ale autor kvůli úrazu nedokončil. Jiří Bouda si na cestách vše nejen zapisoval, ale samozřejmě také kreslil. Jeho Poutnický deník je dokumentem o době, lidech, městech a stavbách.

Účinkuje: Miroslav Táborský

Připravila: Blanka Tůnová
Režie: Lukáš Hlavica

Natočeno v roce 2018.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.