Jídlo je fluidní nástroj, který propojuje tvory. Festival Hostina vyživuje sounáležitost i diskuzi
Architektka a aktivistka Kateřina Vídenová, která spoluzaložila architektonickou iniciativu MAK, a umělec Dominik Lang (oba aktuálně působí v Ateliéru sochařství na UMPRUM) popisují sérii komunitních hostin. Tato řada akcí má název Hostina a jídlo sleduje ve vztahu k environmentálním a sociálně kritickým tématům. Diskuzní gastro perspektivu rozšiřuje výzkumnice a designérka Markéta Dolejšová, která bádá na Aalto University ve Finsku, kde se věnuje i kritickému food designu.
Související
-
Dominik Lang: Mistrovskému vedení ateliéru jsem se chtěl vyhnout
Už před pěti lety hodnotila porota Ceny Jindřicha Chalupeckého sochaře Dominika Langa jako jednoho z nejslibnějších mladých umělců na české i mezinárodní scéně.
-
Poznávat svět nejen skrze vědu, ale i jídlo. V čem je přínosné spojení vědců a umělců nad chlebem?
Vědci a umělci se společně zamýšlejí nad současným neudržitelným způsobem zemědělství.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.