Ježek v kleci. Hudebně-dramatická pocta skladateli Jaroslavu Ježkovi

1. leden 2022

Před osmdesáti lety, 1. ledna 1942, zemřel v New Yorku skladatel, dirigent a klavírista Jaroslav Ježek. Český rozhlas Vltava uvádí v premiéře hudebně-dramatickou revue přibližující jeho životní a umělecké osudy od tvůrčích počátků až k posledním dnům v americkém exilu. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Scénář, hudba a režie: Miloš Orson Štědroň
Mistr zvuku a autor zvukového designu: Radim Dlesk
Osoby a obsazení: Jaroslav Ježek (Miloslav König), Václav Holzknecht (Miloslav Mejzlík), Jiří Voskovec (Ladislav Hampl), Jan Werich (Petr Jeništa), Frances Ježková (Jitka Čvančarová) a Ludmila Ledererová (Anežka Kubátová)
Dramaturgie: Klára Novotná
Premiéra: 1. 1. 2022

Nemocnice v New Yorku, prosinec 1941. V kyslíkovém stanu leží Jaroslav Ježek v bezvědomí, přesto stále diriguje svůj neviditelný orchestr. Voskovec s Werichem opakovaně darují krev - nejen namísto platby za hospitalizaci svého přítele, ale i jako únik před tísnivou skutečností. Tuší, že tři nerozlučitelné strážníky osud zanedlouho nemilosrdně roztrhne. Jejich společná cesta, ale i celý Ježkův pohnutý život se v ten okamžik náhle vrací ve vzpomínkách, písních a letmých obrazech. Na scéně se vedle slavných komiků objevuje také skladatelův přítel Václav Holzknecht, jeho múza Míla Ledererová či pozdější manželka Frances, hlavním hybatelem dění je ale Ježek sám - se svým hudebním darem, se svou jedinečnou uměleckou vnímavostí, humorem i hořkou sebeironií. Tak ho představuje v původní rozhlasové kompozici Miloš Orson Štědroň.

Ježkovy oči, Ježkovy uši, Ježkovy ledviny.
kola se točí, aniž to tušíš, píšou se dějiny. 
Máš mě rád, máš mě rád?
Máš mě ráda?

úryvek z písně z rozhlasové hry Ježek v kleci

Jaroslav Ježek, skladatel, dirigent, hudební improvizátor, dramaturg a klavírista měl vyměřeno na tomto světě pouhých šestatřicet let. Přesto zrakový i sluchový handicap a závažné chronické onemocnění dokázal přijímat inspiraci okolního světa jako málokdo. Mezi léty 1929 a 1939, která strávil společně Voskovcem a Werichem v Osvobozeném divadle, jeho kariéra strmě stoupala a písničky, inscenace a humor V+W+J se staly ikonou doby a postupně také symbolem odporu proti stále hrozivějšímu stínu války. Nucená emigrace do Spojených států v roce 1939 znamenala pro křehkého Ježka totální vykořenění - přestože se v závěru života octnul pod křídly ochranitelské Frances, jeho podlomené zdraví změnu neuneslo…

Miloš Orson Štědroň

Původní hudebně dramatická revue napsaná pro Český rozhlas je poctou geniálnímu skladateli a jeho hudbě, jejíž motivy zaznívají v nových, překvapivých aranžích. Miloš Orson Štědroň je pod ní podepsán jako autor scénáře a písňových textů, skladatel i režisér. Do hlavní role citlivého Ježka obsadil hudebně i herecky výborně disponovaného Miloslava Königa, jako průvodce příběhem Holzknecht se představí Miloslav Mejzlík, slavnou dvojici V+W si zahráli Ladislav Hampl a Petr Jeništa a Ježkovy osudové ženy ztvárnily Anežka Kubátová jako Míla a Jitka Čvančarová v roli Frances.

Spustit audio