Jedinečná výstava Rubensových děl

30. říjen 2004

Více než padesát muzeí zapůjčilo do Vídně své obrazy a kresby Petera Paula Rubense. Vídeňská Albertina tak tomuto snad nejvýznamnějšímu baroknímu umělci mohla uspořádat jednu z doposud vůbec nejobsáhlejších výstav. Vedle mistrovských děl zařadili organizátoři do expozice i náčrty a kresby, které umožňují sledovat umělcův tvůrčí proces.

Vlámský malíř Peter Paul Rubens (1577-1640) byl už za svého života velice žádaným umělcem. Provozoval velkou dílnu, v níž jeho návrhy realizovali často Rubensovi spolupracovníci. Výstava v Albertině se však zaměřuje výlučně na "vlastnoruční" autorovu tvorbu. Poprvé po čtyřech stoletích lze v expozici vidět pohromadě obraz "Daniela v jámě lvové" spolu s veškerými dochovanými náčrty. Celá jedna místnost je věnována nejdůležitějšímu Rubensově pozdnímu dílu, "Zahradě lásky". Tvůrčí proces je tak možné sledovat od brilantních olejových skic a kreseb až po dokončená díla.

Peter Paul Rubens: Daniel v jámě lvové (okolo 1613)

Slavné studie podle antických děl a velkolepých historických obrazů, mytologická a biblická vyobrazení, portréty a krajiny doplňují též Rubensova vyobrazení jeho dětí. Dětské portréty, mezi nimi proslulý a po třiceti letech poprvé znovu vystavený obraz syna Nicolaase, představují jeden z vrcholů této velké výstavy.

Jádro expozice tvoří třicet nejdůležitějších listů Albertiny, která vlastní světově unikátní sbírku Rubensových kreseb (celkem 70 děl). Díky zápůjčkám z evropských i zámořských muzeí, mimo jiné National Gallery ve Washingtonu, Metropolitního muzea v New Yorku, londýnského Britského muzea, pařížského Louvru či petrohradské Ermitáže se ve Vídni podařilo shromáždit na 160 Rubensových nejdůležitějších děl, 40 obrazů a olejových skic a 120 kreseb.

Výstava Peter Paul Rubens probíhá od 15. září do 5. prosince 2004. Muzeum Albertina sídlí na Albertinaplatz 1, v prvním vídeňském obvodu. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin, ve středu až do 21 hodin. Základní vstupné je 9 eur, studentské 7,50 eur. Další informace získáte na tel. čísle: 0043 1 534 83 540, nebo na této internetové adrese.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.