Jean-Claude Brisville: Večeře

14. červenec 2011

Zajímavá historická hra Večeře, jejímž autorem je Jean-Claude Brisville, se odehrává během jedné noci, jež svedla dohromady dva muže velké politiky Josepha Fouchého, politika, ministra vnitra a zakladatele tajné státní policie s Charlesem Talleyrandem, diplomatem a ministrem zahraničních věcí. O lahůdky na jejich stole však nejde, hraje se tu o víc. O osud obou protřelých politiků, ale také o osud celé Francie Vedle - s typicky francouzskou lehkostí - rozvíjené disputace o smyslu a nástrojích politiky vás tu jistě zaujmou brilantní výkony Rudolfa Hrušínského v roli Talleyranda a Josefa Somra v úloze Fouchého.

Píše se 6. červenec 1815, Francie se třese o svou budoucnost po bitvě u Watterloo, lidé s nejistotou vzhlížejí ke každému dni a nikdo neví, co je čeká. Napoleon abdikoval, v zemi jsou vojska protinapoleonské koalice. V této situaci spolu zasedají ke stolu dva významní státníci předešlých desetiletí, Talleyrand a Fouché. Spíše než obava o osud země je spojují mocenské ambice, které jsou zvyklí naplňovat beze všech skrupulí. V představách o budoucnosti Francie se ovšem rozcházejí: Fouché se domnívá, že by se měla znovu ustavit republika, Talleyrand si přeje restauraci Bourbonů. K tomu ovšem potřebuje podporu Fouchého, který jako předseda prozatímní vlády prakticky ovládá celou Paříž. Pro Talleyranda je pozdní večeře je příležitost, jak Fouchého přesvědčit, že návrat Ludvíka XVIII. na trůn, je jediné správné řešení.

02384505.jpeg

Jean-Claude Brisville (*1922) napsal několik her z francouzských dějin, konverzačně působivé drama Večeře (Le souper) vzniklo v roce 1989. Od té doby se s úspěchem uvádí na světových jevištích, ve Francii titul proslavili divadelní a filmoví herci Claude Rich a Claude Brasseur. Rozhlasovou inscenaci z roku 1992, kterou v Českém rozhlase natočil režisér Ivan Chrz v hlavních rolích s Rudolfem Hrušínským a Josefem Somrem, vysíláme ve čtvrtek 14. července 2011 od 20:00.

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka