Je víra v dobro idealistická? Odpověď hledají v inscenaci Zmoudření Dona Quijota v Divadle na Vinohradech

11. únor 2020

Rozpor mezi pragmatismem a idealismem zobrazil ve svém dramatu Zmoudření Dona Quijota z roku 1912 Viktor Dyk. V režii Martina Čičváka hru uvádí pražské Divadlo na Vinohradech. V rolích rytířského Dona a mudrlantského Sancha Panza se představí Tomáš Pavelka a Ondřej Brousek.

Moudrý blázen Don Quijote rozlišuje kontrast dobra a zla a věří tomu, že zlo je možné ve světě porazit. Do jaké míry je jeho víra v dobro a důvěra v lidi idealistická? A o jaké ideály stojí za to skutečně bojovat? Viktor Dyk ve své hře akcentoval rozpor mezi pragmatismem a idealismem, upozorňuje na hlavní téma Dykova díla dramaturg Jan Vedral.

Jan Vedral

"Viktor Dyk ve své hře ukazuje, že společnost, která nemá žádné ideály, zanikne. Navíc společnost, která své ideály považuje za nedosažitelné, je frustrovaná, protože má pocit, že ideálu nikde nedosáhne." 

Inscenace Zmoudření Dona Quijota v Divadle na Vinohradech

Don Quijote se v Dykově příběhu vydává na oduševnělou cestu, na které je odhodlán páchat dobro a zachraňovat svět. Nicméně na této cestě je konfrontován se skutečností následkem čehož přestane snít, zmoudří a zemře. Podle režiséra Martina Čičváka je Don Quijte člověk, který chce bojovat za občanskou společnost.

Martin Čičvák

"Don Quijote je sám v sobě nesmírně konsekventní, nekompromisní, přičemž mu společnost namlouvá, že kompromisy je nutné v životě činit, jinak se žít nedá. První polovinu inscenace proto koncipujeme jako opulentní barokní divadlo a ve druhé polovině vše vysvětlujeme z ohledu občanského, politického i lidského."

Inscenace Zmoudření Dona Quijota v Divadle na Vinohradech

Scénograf Tom Ciller vytvořil pro inscenaci Divadla na Vinohradech trojrozměrnou dynamicky se měnící výpravu. Té dominují různě velká kulatá tělesa, která lze nafukovat i vyfukovat. Cílem bylo skrze tuto obrazovou metaforu vytvořit krajinu, kterou Don Quijote se Sanchem Panzou putují.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.