Jde nám o cílené pozitivní vykolejení, říká kurátorka festivalu Tvárnost paměti

21. srpen 2020

13. srpna v Pardubicích odstartoval cyklovernisáží festival pro veřejný prostor – Tvárnost paměti. Instalace budou v prostoru k vidění až do 11. listopadu.

Festival už podruhé organizuje Galerie města Pardubic, ve které působí jako programová ředitelka Šárka Zahálková. Sama dlouhodobě rozvíjí svůj zájem o veřejný prostor a je také kurátorkou celého projektu.

Výstavní koncept vychází z potřeby upozornit i na jiné příběhy města, které si běžně spojujeme s perníky, Velkou pardubickou nebo renesančním náměstím. Cílem je představit spíše méně známé lokality – proto si umělci po diskuzi s kurátorkou zvolili pro své instalace nebo tzv. situace místa jako jsou městská divočina Červeňák, prostor po zmizelé hydrocentrále nebo břeh řeky.

Veřejný prostor patří k zdravému pojetí demokracie. Není možné mít veřejný prostor bez demokracie a naopak.
Kjetil Kristensen

Výstavu ve veřejném prostoru doplňují i další akce. Z těch nejbližších jde o poslechovou plavbu po řece Chrudimce nebo performance v pardubické hvězdárně doprovázená přednáškou filozofa Lukáše Likavčana. Na festivalu se můžete setkat s díly Jana Dudeška, Comunite Fresca, Andrey Sobotkové, Filipa Jakše, Elišky Perglerové, Ladislava Železného a dalších.

Ve studiu si s Jitkou Kostelníkovou povídali kurátorka festivalu Šárka Zahálková, sochař Matouš Lipus a norský umělec Kjetil Kristensen. Hudbu vybíral Pavel Klusák.

Spustit audio

Související