Jazzový klub - Novinky od ACT a ECM

4. duben 2016
Jazzový klub

V nočním Jazzovém klubu uslyšíte aktuální produkci dvou prestižních a velmi agilních vydavatelství, která sídlí, snad paradoxně, v jednom městě, Mnichově. Obě navíc používají coby název tři písmena, ECM a ACT.

To první je starší, už v roce 1969 ho založil Manfred Eicher, který je šéfem labelu dodnes. A vtiskl mu od samého počátku mimořádný charakter, který se snaží řada vydavatelství napodobit. U ECM máte dvě naprosté záruky – sound bude více méně očekávatelný, což ovšem neznamená, že nudný. A vybavení CD, technická úroveň nahrávky, špičkový obal i zaručená kvalita interpretů jsou samozřejmostí. Jakkoliv se zdá, že Eicher jeho zvuk ovlivňuje až příliš a poněkud se tím stírá osobnost jednotlivých interpretů.

To ACT je daleko mladší – rozběhl se teprve v roce 1992. I za jeho vznikem stojí jeden starší muž – Siggi Loch, který naopak hledá nové, méně okoukané tváře. Produkce ACTu je rozmanitá a lze ji také ve velké většině označit za špičkovou. Jednotícím prvkem je i zde obal. Hravý, většinou bílý, se zajímavými grafickými prvky.

Obě vydavatelství fungují, jakoby vydavatelská krize nebyla. S jejich aktuálními nahrávkami vás seznámíme v nočním pořadu Jazzový klub.

A jestli se dostane i na další nahrávky jiných vydavatelství? Ale samozřejmě, vždyť vychází pořád tolik zajímavých novinek. Náš Jazzklub jich opět bude plný.

autor: Otakar Svoboda
Spustit audio

Více z pořadu