Jazzissimo: Roland Kirk 1/3

21. březen 2013

Multiinstrumentalista Roland T. Kirk se narodil jako slabozraký v hudbymilovné rodině roku 1936 ve městě Columbus v Ohiu. Od dvou let byl nevidomý; podle jeho vlastní verze mu opilá chůva oči definitivně zhasla nesprávnými kapkami.

Od mladých let hrál na klarinet a C-melody saxofon. V patnácti pak začal profesionálně vystupovat s tenorsaxofonem v rhythm & bluesových kapelách. Jako teenager měl prý sen, v němž hrál na dva saxofony zároveň – a to se brzy stalo skutečností. V zastavárně zakoupil dva bizarní nástroje typu saxelo; nazval je „Manzello“ a „Stritch“. Osvícený belgický technik Adolphe Sax totiž prapůvodní řadu čtrnácti saxofonů projektoval na rýsovacím prkně – strojivo odvodil z hoboje a příčné flétny. Kirkovo manzello je robustní varianta b-sopránsaxofonu a stritch je rovný, mohutnější es-altsaxofon. Oba tyto starožitné instrumenty používala údajně koncem devatenáctého století pochodová kapela španělské armády. Kromě nich Kirk ovládal různé flétny, anglický lesní roh, foukací harmoniku a samozřejmě i svůj školní nástroj klarinet.

Spontánně si vytvořil svébytný styl, kdy flétnu dalekosáhle vokalizoval. Zvuk jeho nástrojů měl od počátku jedinečné zabarvení. Kirk dosahoval nekonečného tónu cirkulačním dýcháním, při němž se nadechoval nosem během vydechování. Tváře se mu přitom nadouvaly jako Dizzymu Gillespiemu, když na konci fráze potřeboval svou trubkou vítězně hvízdnout.

autor: Petr Zvoníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.